Siirry sisältöön
Mies istuu kivellä ja katsoo kameraan

Pekka sai jatkoajan uusilla keuhkoilla

Pekka sai keuhkonsiirron keuhkofibroosin takia. Hän oli jo pitkään voinut huonosti ennen kuin sai siirron 55-vuotiaana. Uusien keuhkojen myötä hän pääsi vielä palaamaan takaisin työelämään ennen eläkevuosia.

Nainen seisoo ulkona ja hymyilee

Pirjo on luovuttanut munuaisensa

Pirjolla oli kahden munuaisen lisäksi sisäänrakennettu halua auttaa. Nyt hänellä on yksi munuainen ja kiitollisuus siitä, että hän pystyi olemaan avuksi. Pirjo on luovuttanut toisen munuaisensa tuntemattomalle ihmiselle.

Pipopäinen tyttö ja pieni koira ulkona

Maksansiirto ei estä Alinaa urheilemasta

Alinan maksan toiminta petti yllättäen, kun hän oli 12-vuotias. Ainoa hoito oli maksansiirto. Alina toipui nopeasti siirtoleikkauksesta ja elää nyt aktiivista nuoren elämää. Maksansiirto ei estä harrastamasta yleisurheilua tosissaan.

Tyttö istuu ulkona kivetykselle

Takaisin elämään uusien keuhkojen ansiosta

Ennen keuhkonsiirtoa Sanna ei jaksanut kävellä tai tehdä normaaleita kotiaskareita ilman taukoja. Keuhkonsiirto antoi hänelle hänen elämänsä takaisin. Nyt Sanna voi taas tehdä asioita, joihin ei pystynyt ennen siirtoa.

Tyttö hymyilee puun takana

Munuaisensiirto palautti normaalielämän

Sannalla todettiin heti syntymän jälkeen vasemman puolen kutistusmunuainen. Sanna sai elinsiirron 30-vuotiaana. Hän on toipunut mainiosti ja käy nyt töissä sekä harrastuksissa kuin kuka tahansa terve.

Nainen istuu ulkona terassilla

Uusi munuainen ja haima pelastivat Tessan

Nuoruudessa Tessa laiminlöi diabeteksensa hoidon. Tieto sen aiheuttamasta munuaistaudista oli järkytys. Dialyysi sujui kuitenkin hyvin ja yhdistetty munuaisen- ja haimansiirto toi Tessan takaisin elävien kirjoihin.

Mies seisoo sillalla pyörän kanssa

Tero odotti uutta sydäntä apupumpun varassa

Tero odotti uutta sydäntä apupumpun varassa puoli vuotta. Sydämensiirto teki hänestä vahvemman. Neljän viikon kuluttua siirrosta hän istui isänsä kanssa pilkillä ja 2,5 kuukauden päästä mies palasi töihin.

Tyttö kurkistaa sermin takaa

Yllättävä maksansiirto pelasti Saran hengen

Sara luuli olevansa terve parikymppinen, mutta joutui yllättäen maksansiirtoon. Hänen maksasairautensa selvisi vasta maksansiirron jälkeen. Nyt Sara saa toteuttaa unelmiaan: juosta maratoni tai reissata Afrikaan.

Mies juoksee lenkkipolulla

Uudet keuhkot muuttivat Riston elämän

Lapsesta saakka vaivannut perinnöllinen aineenvaihduntasairaus vei Riston elinsiirtolistalle vuonna 2010. Keuhkonsiirron ansiosta Risto pystyi taas suunnittelemaan elämää seuraavaa viikkoa pidemmälle.

Nainen istuu urheilukentän katsomossa

Uusi sydän innosti Marjon urheilemaan

Tavallinen flunssa vei Marjon pariksi kuukaudeksi sairaalaan. Flunssakierre aiheutti sydänläpän tulehduksen, jonka ainoa hoitokeino oli sydämensiirto. Uusi sydän innosti Marjon urheilemaan.

Nainen ja mies kävelevät ja katsovat toisiaan

Jukka sai munuaisen puolisoltaan Miialta

Keikkamuusikon työssä dialyysi vaati tarkkaa aikataulutusta. Arki helpottui, kun Jukka sai puolisoltaan munuaisen. Leikkauspäivä oli Sibeliuksen syntymäpäivä, ja siitä munuainenkin sai nimekseen Sibelius.

Silmälasipäinen mies istuu sängyssä

Paavo sai uuden munuaisen jo toisen kerran

Paavo oli 23-vuotias, kun munuaisten vajaatoiminta todettiin työterveydenhuollossa. Paavo on odottanut kahdesti pääsyä munuaisensiirtoon. Ensimmäinen siirtomunuainen toimi lähes kymmenen vuotta.

nainen kyykyssä vihreää taustaa vasten

Keuhkonsiirto antoi Tuijalle uuden elämän

Tuija on saanut kokea suorituskyvyn kaksi ääripäätä: ensin huippuunsa trimmattuna kilpaurheilijana ja sitten hitaasti happipullon varassa laahustavana keuhkosairaana. Keuhkosiirto oli ihme, joka antoi uuden elämän.

Nainen ja mies seisovat ulkona syksyisessä säässä

Uusi haima muutti Katjan elämän

Katja koki monta vaikeaa vaihetta ennen yhdistettyä munuaisen- ja haimansiirtoa, mutta ei miettinyt kertaakaan, että Mika olisi jättänyt hänet. Nyt Katja pärjää täysin ilman insuliinia ja on palannut työelämään.

Mies seisoo talvisessa maisemassa

Erno odotti munuaisensiirtoa lähes neljä vuotta

Erno odotti uutta munuaista lähes neljä vuotta. Odottaminen tuntui välillä raskaalta, mutta perhe ja ystävät kannattelivat eteenpäin. Huhtikuussa 2018 onni vihdoin potki. Ernolle sopiva munuainen löytyi.

Pieni poika istuu ja hymyilee portailla

Sampo sai pienenä uuden maksan

Sampolla todettiin parin kuukauden ikäisenä maksakirroosi. Hän sai uuden maksan vuoden ja kolmen kuukauden iässä. Perheen elämä on jo tasoittunut, vaikka tieto lapsen sairaudesta olikin järkytys.

Nainen istuu ja sitoo kengännauhoja urheilukentällä

Uusi munuainen oli uusi mahdollisuus

Tuisku-Tuulia odotti uutta munuaista kolme vuotta. Vaikka välillä onkin ollut vaikeaa, hän miettii, että sairaus on antanut enemmän kuin ottanut. Sairaus on opettanut arvostamaan terveyttä.

Nainen seisoo ja mies istuu ulkona

Siskon lahja palautti pilkkeen veljen silmäkulmaan

Janin munuaisongelmat alkoivat vuonna 2016. Kati-sisko luovutti toisen munuaisensa veljelleen. Molemmat ovat toipuneet leikkauksistaan hyvin. Kati iloitsee, kun on saanut veljensä takaisin.

Mies esittelee lakkasaalista metsässä

Keuhkonsiirto pelasti Reinon hengen

Harvinainen aineenvaihduntasairaus vaurioitti Reinon keuhkoja. Reino päätti olla luovuttamatta. Toivo heräsi, kun lääkäri mainitsi keuhkonsiirron mahdollisuuden. Siirtoleikkaus pelastikin Reinon hengen.

Tyttö seisoo ja nojaa pyörään kesäisessä säässä.

Veronica on saanut kaksi maksansiirtoa

Veronica on saanut kaksi maksansiirtoa. Kuten monella muulla nuorella aikuisella tulevaisuus ei kuitenkaan ole keskeisessä roolissa Veronican elämässä. Hän on kehittänyt itselleen taidon elää tässä hetkessä.

Nainen ja mies katsovat toisiaan ja hymyilevät

Sami sai munuaisen kaveriltaan

Kun Samin perhepiiristä ei löytynyt sopivaa munuaisenluovuttajaa, lääkäri kannusti häntä miettimään, löytyisikö sellainen kaveripiiristä. Samista ajatus tuntui mahdottomalta, mutta kavereiden suhtautuminen asiaan yllätti hänet.

Pitkähiuksinen naine hymyilee ja katsoo kameraan

Paulan suvussa on perinnöllinen sydänsairaus

Perinnöllinen sydänsairaus vei Paulan niin huonoon kuntoon. Sydämensiirto kuitenkin muutti kaiken. Hän pystyi palaamaan töihin, ja ennen kaikkea, nyt hän pystyy taas tanssimaan, mitä hän rakastaa yli kaiken.

Mies hymyilee ja katsoo kameraan

Juhalla on uusi haima ja munuainen

Juha sai samalla kertaa uuden haiman ja munuaisen. Lahjan arvoa ei voi hänestä mitata millään mittarilla. Elinsiirronjälkeen hän on jälleen työkykyinen ja voi elää normaalia arkea perheensä kanssa.

Mies istuu tietokoneen ääressä

Uusi sydän antoi Artolle uuden mahdollisuuden

Vakava sydänsairaus pakotti yrittäjänä toimineen Arton hiljentämään tahtia. Sydämensiirto antoi hänelle kuitenkin uuden elämän. Kun pelottavat hetket palaavat mieleen muistaa pitää huolta itsestään ja antamaan aikaa läheisilleen.

Nainen istuu ulkona punainen takki päällä

Marjon siirtomaksa on toiminut yli 20 vuotta

Marjon maksan toiminta petti yllättäen. Pohjoismaisella hätähaulla löytynyt maksa pelasti hänen henkensä. Maksansiirron jälkeen hän pystyi palaamaan töihin. Nykyään Marjo viettää eläkepäiviä ja jakaa tietoa elinluovutuksen tärkeydestä.

Nainen seisoo bussipysäkillä

Veera odotti uutta munuaista dialyysissä

Veera tiesi, että uuden munuaisen löytyminen kestää kauan. Mutta kuinka kauan, sitä ei kukaan tiennyt. Odottaminen oli pitkäveteistä. Uusi munuainen löytyi ja nyt Veera opiskelee sairaanhoitajaksi.

Silmälasipäinen mies ulkoilmassa

Hengittämisen helppous yllätti Jan-Erikin

Perinnöllinen keuhkosairaus vei Jan-Erikin keuhkonsiirtoon nelikymppisenä. Sairaus todettiin, kun hän oli vasta kahden viikon ikäinen. Keuhkonsiirron jälkeen hengittäminen tuntui taas helpommalta kuin pitkään aikaan.

Nainen istuu penkillä kaulaliina kaulassa

Elisa sai uuden munuaisen ja haiman

Yhdistetty munuaisen- ja haimansiirto palautti Elisan elämän normaaliksi, kun diabetes oli aiheuttanut hänelle munuaisvaurion. Elinsiirron jälkeen tuntui kuin olisi hypännyt jonkun toisen kehoon.

Nainen istuu sohvalla ja katsoo hymyillen kameraan

Paula on kiitollinen uudesta sydämestä

Tieto sydämensiirtoon pääsystä oli Paulalle helpotus. Hän on erittäin kiitollinen, että sai elinsiirron kautta uuden mahdollisuuden elämälle. Paula on luvannut pitää luovutetusta sydämestä hyvää huolta.

Riku pitää kättä isänsä Riston olalla.

Riku sai munuaisen isältään Ristolta

Riku sai munuaisen isältään Ristolta toukokuussa. Juhannuksena Risto tunsi jo vointinsa normaaliksi ja Rikukin palasi pain töihin. Riku ei ole antanut sairauden määrittää koko hänen elämäänsä.

Nainen keltaisessa mekossa seisoo ulkona.

Satu sai uuden munuaisen ja vapautui sairaudesta

Sadulla todettiin perinnöllinen munuaissairaus jo lapsena. Hän sai munuaisensiirron keväällä 2022. Sitä seurasi pitkästä aikaa kesä, jolloin hän jaksoi tehdä asioita. Vasta siirron jälkeen hän huomasi, miten sairas oli ollut.

Allekirjoita elinluovutuskortti

Paperinen elinluovutuskortti lompakossa on perinteinen ja varma tapa ilmaista oma elinluovutustahtonsa.

Nainen kirja tahtonsa OmaKantaan.

Kirjaa OmaKantaan

Elinluovutustahdon voi kirjata OmaKantaan. Omakantaan kirjattu elinluovutustahto näkyy hoitohenkilökunnalle.

Talleta tieto puhelimeesi

Android-puhelimeen voit ladata sovelluskaupoista ilmaiseksi elinluovutuskortti-appin. Tiedot voi kirjata myös puhelimen hätätietoihin.

Nainen kuiskaa miehelle jotain.

Kerro tahtosi läheisellesi

Tärkeintä on kertoa tahtonsa läheisilleen. He voivat kertoa sinun tahtosi hoitohenkilökunnalle, kun et itse enää voi.

Karita Tykkä näyttää elinluovutuskorttia.

“Luovuttamalla itselleni tarpeettoman, voin auttaa tai jopa pelastaa toisen – se antaa yhden lisämerkityksen elämälleni sekä keholleni.”

Karita Tykkä, hyvinvointivalmentaja

Kirsi Alm-Siira näyttää elinluovutuskorttia.

“Jos oma elämä maailmassa päättyisi yllättäen ja minusta jäisi jotain käytettävää, niin miksi ei? Olisi tuhlausta olla tekemättä elinluovutuskorttia.”

Kirsi Alm-Siira, uutisankkuri