Siirry sisältöön

Elinsiirtojen tulokset ovat Suomessa erinomaisia. Vuoden kuluttua siirteistä toimii yli 90 prosenttia. Suomessa on elinsiirron saaneita, joiden elinsiirre on toiminut jo yli viisikymmentä vuotta. Suomessa elinsiirtoja tehdään tarpeeseen nähden edelleen liian vähän, koska elinsiirtoon sopivista elimistä on jatkuva pula.

Munuaisia on siirretty Suomessa vuodesta 1964 alkaen, maksoja vuodesta 1982, sydämiä vuodesta 1985, keuhkoja vuodesta 1990. Ensimmäinen suolensiirto tehtiin vuonna 2009 ja ensimmäinen yhdistetty haiman- ja munuaisensiirto vuonna 2010. Yhteensä Suomessa on tehty jo yli 12 000 elinsiirtoa.

Elinsiirtoleikkaukset on keskitetty valtakunnallisesti Helsingin yliopistolliseen keskussairaalaan Helsinkiin. Elinluovutus­leikkaukset aivokuolleilta elinluovuttajilta tehdään keskussairaaloissa ja suuremmissa alueellisissa sairaaloissa elinsiirtokirurgien toimesta.

Kudossiirteitä voidaan käyttää sairauksien, vammojen ja tapaturmien hoitoon. Ne eivät pelasta ihmishenkiä kuten elinsiirrot, mutta nopeuttavat toipumista ja parantavat elämänlaatua.

Vuonna 2022 käyttöön toimitettiin Suomessa 377 sarveiskalvosiirrettä, 1398 luu- ja tukikudossiirrettä, 301 amnionkalvosiirrettä ja 451 ihosiirrettä.

Elinsiirrot Suomessa 1.1.-31.5.2024

Munuainen 126

Maksa 32

Haima 7

Keuhko 6

Sydän 4

Sydän-keuhko 1

Elinsiirrot 2019-2023

20192020202120222023
Munuainen293263268250321
Maksa6475756278
Haima3926312028
Sydän3022221919
Keuhko2721242028
Ohutsuoli11
Yhteensä453408420371475
Luvut: HUS

Munuaisensiirto

Munuaisensiirto vapauttaa saajansa dialyysi- eli keinomunuaishoidosta ja antaa mahdollisuuden viettää normaalia elämää. Useimmiten munuainen saadaan tuntemattomalta aivokuolleelta luovuttajalta, mutta myös täysi-ikäinen ihminen voi luovuttaa toisen munuaisensa läheiselleen

Maksansiirto

Maksansiirto pelastaa saajan hengen ja antaa mahdollisuuden viettää normaalia elämää. Monet palaavat työelämään. Maksansiirtoleikkauksessa oma sairas maksa poistetaan ja uusi maksa laitetaan tilalle entisen paikalle. Uusi maksa saadaan aivokuolleelta luovuttajalta

Haimansiirto

Haiman siirto soveltuu pienelle osalle munuaisten vajaatoimintaa sairastavista tyypin 1 diabeetikoista. Haimansiirron tavoitteena on palauttaa insuliinintuotanto ja glukoositasapaino normaaliksi ja hidastaa uusien diabeteskomplikaatioiden kehittymistä.

Keuhkonsiirto

Keuhkonsiirrolla voidaan hoitaa lähes kaikkia loppuvaiheen keuhkosairauksia. Keuhkonsiirrolle ei ole korvaavaa hoitoa. Keuhkosiirteet saadaan aivokuolleelta luovuttajalta. Keuhkonsiirron saaneet voivat liikkua, käydä työssä ja elää normaalisti.

Sydämensiirto

Sydämensiirtoa käytetään vakavan sydänsairauden hoitoon silloin, kun muita hoitoja ei enää ole. Ennen siirtoleikkausta sydämen toimintaa voidaan tukea mekaanisella tukilaitteella. Uusi sydän saadaan aivokuolleelta luovuttajalta

Ohutsuolensiirto

Suolensiirroista suurin osa tehdään lapsille. Suomessa niitä on tehty vasta muutama. Suolensiirron syynä on suolen toiminnan pettäminen ja suonensisäisen ravitsemuksen ongelmat. Ohutsuoli saadaan aivokuolleelta luovuttajalta.

Kasvojen kudossiirto

Kasvon kudosten siirto on vaativa kirurginen toimenpide, johon päädytään viimeisenä keinoja, kun kasvot ovat niin pahoin tuhoutuneet, ettei ole enää käytettävissä muita menetelmiä. Luovutukseen kysytään omaisilta erillinen lupa

Lasten elinsiirrot

Elinsiirtoa tarvitsevilla lapsilla on usein synnynnäinen vika, joka aiheuttaa vakavan sairauden. Vaivat ilmenevät jo lapsen ensimmäisinä elinkuukausina. Runsas puolet on ollut munuaisensiirtoja ja noin neljännes maksansiirtoja.

Kudossiirrot

Elinluovutuskortilla voi antaa suostumuksensa myös kudosluovutukseen. Kudossiirteitä voidaan käyttää sairauksien, vammojen ja tapaturmien hoitoon. Kudossiirrot nopeuttavat toipumista ja parantavat elämänlaatua.

Vanhempi pariskunta istuu penkillä rantabulevardilla.

Elävä munuaisen luovutus

Terve ihminen voi luovuttaa toisen munuaisensa omaiselleen tai läheiselle henkilölle. Uuden kudoslain myötä myös anonyymi munuaisen luovuttaminen on mahdollista. Munuaisensiirtoon elävältä luovuttajalta liittyy useita etuja aivokuolleelta luovuttajalta tehtyyn siirtoon verrattuna. Munuaisensiirtoa tarvitseva saa tutkitusti terveen munuaisen ja leikkaus voidaan tehdä ennalta suunniteltuna ajankohta. Munuaisen luovutus on turvallinen toimenpide huolellisesti tutkituille luovuttajille.

Elämää elinsiirron jälkeen

Elinsiirto pelastaa saajansa hengen tai parantaa merkittävästi elämänlaatua. Onnistuneen elinsiirron jälkeen moni palaa opiskelemaan tai työelämään, harrastaa ja liikkuu ja elää täysipainoista elämää läheistensä kanssa.

Nainen ja mies katsovat toisiaan ja hymyilevät
Mies keltaisessa paidassa katsoo kameraan.

“Olen valmis pelastamaan ihmishenkiä luovuttamalla elimeni kuoltuani. Elinluovutus on hieno tapa auttaa.”

Kape Aihinen, Ravintoloitsija

Maria Veitola näyttää elinluovutuskorttisovellusta.

“Olen hukannut vaikka kuinka monta elinluovutuskorttia. Puhelimessa sovellus ei joudu ainakaan pesukoneeseen. Ja tiedon voi lähettää helposti perheelle ja ystäville ja vaikka koko maailmalle. Ainakaan kenenkään ei tarvitse sitten arpoa, mitä mä ajattelen.

Maria Veitola, toimittaja