Siirry sisältöön

Suomessa tehdään munuaisen-, maksan-, sydämen-, keuhkon-, sydän-keuhkon, haiman- ja ohutsuolensiirtoja. Elinsiirto pelastaa saajansa hengen tai parantaa ainakin merkittävästi elämänlaatua.

Lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole sitä eläessään kieltänyt. Mahdollisen luovuttajan tahto on kuitenkin aina pyrittävä selvittämään, ja elinluovutuksen mahdollisuudesta ja sen merkityksestä on keskusteltava läheisten kanssa. Omaiset eivät voi lain mukaan kieltää elinluovutusta omaan tahtoonsa vedoten. Omassa elinluovutustahdossaan voi kertoa, mitkä elimet tai kudokset on valmis luovuttamaan.

Sairaudet ovat suurin kuolemaan ja elinluovutukseen johtava syy. Aivokuolleista elinluovuttajista 81 prosentilla taustalla on aivoverenvuoto tai aivoinfarkti. Onnettomuuksissa loukkaantuneet tai menehtyneet voivat olla vain harvoin elinluovuttajia.

Myönteinen elinluovutustahto ei vaikuta hoitoon, jos sairastuu vakavasti. Suomessa elinluovutustoiminta on tarkoin säädeltyä ja eettisesti korkeatasoista.

Elinluovuttaja voi pelastaa jopa kuuden ihmisen hengen

Tiesitkö, että on todennäköisempää, että joskus itse tarvitsisit elinsiirtoa kuin että toimisit elinluovuttaja?

Voit auttaa muita ihmisiä vielä silloinkin, kun et enää itse tarvitse elimiäsi. Elinluovuttaja voi antaa monelle elämän jatkoajan.

Ilmaisemalla elinluovutustahtosi varmistat oman tahtosi toteutumisen.

Lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole sitä kieltänyt. Elinluovutustahdon ilmaiseminen on silti tärkeää: se varmistaa oman tahdon toteutumisen ja selkeyttää elinluovutusprosessia.

Miten elinluovutustahdon voi ilmaista?

Allekirjoita elinluovutuskortti

Paperinen elinluovutuskortti lompakossa on perinteinen ja varma tapa ilmaista oma elinluovutustahtonsa.

Nainen kirja tahtonsa OmaKantaan.

Kirjaa OmaKantaan

Elinluovutustahdon voi kirjata OmaKantaan. Omakantaan kirjattu elinluovutustahto näkyy hoitohenkilökunnalle.

Talleta tieto puhelimeesi

Android-puhelimeen voit ladata sovelluskaupoista ilmaiseksi elinluovutuskortti-appin. Tiedot voi kirjata myös puhelimen hätätietoihin.

Nainen kuiskaa miehelle jotain.

Kerro tahtosi läheisellesi

Tärkeintä on kertoa tahtonsa läheisilleen. He voivat kertoa sinun tahtosi hoitohenkilökunnalle, kun et itse enää voi.

Kuka voi olla elinluovuttaja?

Elinluovuttajaksi voi tulla kolmella tavalla.

Elinluovutus aivoverenkierron pysähtymisen jälkeen

Suurin osa elinsiirroista tehdään edelleen aivokuolleilta elinluovuttajilta saaduilla elimillä. Aivokuolema tarkoittaa täydellistä aivoverenkierron ja kaiken aivotoiminnan pysyvää loppumista. Aivokuoleman yhteydessä oma hengitystoiminta lakkaa. Mikäli hengitystä ei keinotekoisesti ylläpidetä, myös sydän pysähtyy.

Sydän ja stetoskooppi

Elinluovutus verenkierron pysähtymisen ja kuoleman toteamisen jälkeen

Nykyään Suomessa on mahdollista olla elinluovuttaja myös verenkierron pysähtymisen ja kuoleman toteamisen jälkeen. Tällaisessa tapauksessa tehohoidossa olevalla potilaalla on palautumaton, vaikea aivovaurio. Kun hoitavat lääkärit toteavat, että toivoa toipumisesta ei ole, on eettisesti perusteltua luopua tehohoidosta ja harkita elinluovutuksen mahdollisuutta

Puu, jonka lehdistö on munuaisen muotoinen.

Elävä luovuttaja voi antaa toisen munuaisensa

Terve ihminen voi luovuttaa toisen munuaisensa omaiselleen tai läheiselle henkilölle. Uuden kudoslain myötä myös anonyymi munuaisen luovuttaminen on mahdollista. Munuaisensiirtoa tarvitseva saa tutkitusti terveen munuaisen ja leikkaus voidaan tehdä ennalta suunniteltuna ajankohta. Munuaisen luovutus on turvallinen toimenpide huolellisesti tutkituille luovuttajille.

Nuori nainen seisoo miettiliäänä.

Vain osa sopii elinluovuttajaksi

Jokainen voi ilmaista elinluovutustahtonsa, vaikka kaikkien elimet eivät sovi luovutettavaksi. Elinten kelpoisuutta ei kuitenkaan tarvitse itse arvioida. Sopivuuden ja elinten kunnon arvioivat lääkärit.

Vakava perussairauskaan ei välttämättä estä elinluovutusta. Viiden vuoden sisällä sairastettu syöpä ja aktiivinen hepatiitti B – tai HIV-infektio estävät kuitenkin luovutuksen.

Iäkäs nainen nyrkkeilee.

Ikä ei ole este elinluovutukselle.

Myös ikääntynyt voi olla elinluovuttaja. Kalenteri-ikää tärkeämpää on kuitenkin elinten kunto. Elinten kuntoa ei tarvitse itse arvioida. Tällä hetkellä elinluovuttajan yläikäraja on 85 vuotta.

Iäkkäät voivat myös saada elin- tai kudossiirron.

Tyttö katselee syyskukkia.

Lapsi tai nuori voi olla elinluovuttaja

Myös lapsi tai nuori voi olla elinluovuttaja. Jos mahdollinen elinluovuttaja on alaikäinen tai hän ei ole kehitystasonsa vuoksi kyennyt muodostamaan käsitystä elintensä luovuttamisesta, tarvitaan elinluovutukseen huoltajan lupa.

Myös pieni lapsi voi tarvita elinsiirron. Elinsiirtoa tarvitsevilla lapsilla on usein synnynnäinen vika, joka aiheuttaa vakavan sairauden. 

Terve ihminen voi luovuttaa toisen munuaisensa.

Vanhempi pariskunta istuu penkillä rantabulevardilla.

Elävä munuaisen luovutus

Munuaisen luovutus perustuu vapaaehtoisuuteen ja haluun auttaa läheistään. Munuaisensiirtoon elävältä luovuttajalta liittyy useita etuja aivokuolleelta luovuttajalta tehtyyn siirtoon verrattuna.

Riku pitää kättä isänsä Riston olalla.

Riku on saanut munuaisen isältään

Riku sai munuaisen isältään Ristolta toukokuussa. Juhannuksena Risto tunsi jo vointinsa normaaliksi ja Rikukin palasi pain töihin. Riku ei ole antanut sairauden määrittää koko hänen elämäänsä.

Kirsi Alm-Siira näyttää elinluovutuskorttia.

“Jos oma elämä maailmassa päättyisi yllättäen ja minusta jäisi jotain käytettävää, niin miksi ei? Olisi tuhlausta olla tekemättä elinluovutuskorttia.”

Kirsi Alm-Siira, Uutisankkuri