Siirry sisältöön

Ensimmäinen keuhkonsiirto tehtiin suomessa vuonna 1990. Nykyään tehdään vuosittain 15–25 keuhkonsiirtoa. Kaikkiaan Suomessa on tehty yli 400 keuhkonsiirtoa.

Keuhkonsiirtoa harkitaan, kun muuta tehokasta hoitomuotoa henkeä uhkaavaan keuhkosairauteen ei enää ole. Keuhkonsiirrossa siirretään useimmiten kaksi keuhkoa, mutta joskus myös yhden keuhkon siirtäminen voi riittää. Keuhkonsiirrolla voidaan hoitaa lähes kaikkia keuhkosairauksia, useimmiten keuhkofibroosia ja keuhkoahtaumatautia, mutta ei keuhkosyöpää. Yhdistettynä samanaikaiseen sydänvian korjaukseen keuhkonsiirrot ovat pääosin korvanneet sydänkeuhkosiirrot.

Keuhkonsiirtojen tulokset ovat erinomaisia. Suomessa 95 prosenttia on elossa vuoden kuluttua ja enemmistö voi hyvin kymmenen vuoden kuluttua. Onnistuneen keuhkonsiirron jälkeen elämänlaatu paranee dramaattisesti ja keuhkonsiirron saanut voi palata normaaliin elämään.

Siirtoelin on toisen ihmisen kudosta. Elinsiirtoon liittyy aina hyljintäriski. Hyljinnänestolääkitystä on käytettävä lopun elämää.

Myös lapsi voi tarvita keuhkonsiirron. Syynä voi olla synnynnäinen vaikea sydänvika, joka on vaurioittanut keuhkoverenkierron pysyvästi, tai muu harvinainen keuhkosairaus. Lapsi voi joutua odottamaan keuhkonsiirtoa pitkään, koska luovuttajan ja saajan on oltava kohtalaisen samankokoisia. Lapselle voidaan siirtää myös aikuiselta luovuttajalta kokonaisen keuhkon sijaan sopivan kokoinen keuhkolohko.

nainen kyykyssä vihreää taustaa vasten

Keuhkonsiirto antoi Tuijalle uuden elämän

Tuija on saanut kokea suorituskyvyn kaksi ääripäätä: ensin huippuunsa trimmattuna kilpaurheilijana ja sitten hitaasti happipullon varassa laahustavana keuhkosairaana. Keuhkosiirto oli ihme, joka antoi uuden elämän.

Hengittämisen helppous yllätti Jan-Erikin

Jan-Erik tiesi yli kahdenkymmenen vuoden ajan, että jossain vaiheessa hän tarvitsee uudet keuhkot. Ajatukseen oli aikaa tottua. Kun lääkäri vihdoin sanoin ajan koittaneen, se tuntui Jan-Erikistä lähinnä helpottavalta.

Silmälasipäinen mies ulkoilmassa

Onnistuneen keuhkonsiirron jälkeen elämänlaatu paranee dramaattisesti.

20

Suomessa tehdään vuosittain
noin 20 keuhkonsiirtoa.

400

Suomessa on tehty yli 400
keuhkonsiirtoa.

6

Elinluovutus pelastaa jopa kuuden
ihmisen hengen.