Siirry sisältöön


Munuaisensiirtoon elävältä luovuttajalta liittyy useita etuja aivokuolleelta luovuttajalta tehtyyn siirtoon verrattuna. Munuaisensiirtoa tarvitseva saa tutkitusti terveen munuaisen ja leikkaus voidaan tehdä ennalta suunniteltuna ajankohta. Hyljinnänestolääkitys voidaan aloittaa jo ennen siirtoa, jolloin oikea lääkeannos saavutetaan nopeammin. Aika siirteen irrotuksesta sen uudelleen kytkemiseen uudessa elimistössä jää elävän luovuttajan siirroissa useimmiten korkeintaan muutamaan tuntiin, minkä vuoksi siirteen toiminta käynnistyy lähes aina heti. Elävän luovuttajan antama munuainen toimii todennäköisesti pidempään kuin aivokuolleelta luovuttajalta saatu munuainen.

Voisitko sinä luovuttaa munuaisesi?

Suomen lain mukaan täysi-ikäinen ja hoidostaan päättämään kykenevä henkilö voi luovuttaa toisen munuaisensa toisen ihmisen sairauden hoitoon. Munuaisen voi luovuttaa puolisolleen, sukulaiselleen, ystävälleen tai jopa tuntemattomalle saajalle. Munuaisen luovutus perustuu aina vapaaehtoisuuteen ja haluun auttaa läheistä.

Munuaisen luovuttajan tulee olla terve, eikä hänellä saa olla pitkäaikaisia sairauksia tai lääkehoitoja. Munuaisten rakenteen ja toiminnan on oltava normaali. Ikäero luovuttajan ja saajan välillä ei saisi olla liian suuri. Mitä nuorempi luovuttaja on, sitä epävarmempaa on ennustaa eri sairauksien riskiä loppuelämän aikana.

Munuaisen luovutus perustuu vapaaehtoisuuteen ja haluun auttaa läheistään. Munuaisen luovuttajalla on oikeus muuttaa mielensä koko prosessin ajan.

Munuaisen luovutuksen voi estää: munuaisten tai virtsateiden sairaus, diabetes, korkea verenpaine suhteutettuna luovuttajan ikään, sydän- tai keuhkosairaus, merkittävä lihavuus, maksasairaus, syöpä (myös jo parantunut syöpä), sairaudet joiden hoitoon tarvitaan verenohennuslääkkeitä, psyykkinen sairaus.

HUSissa työskentelevät kansalliset elävien luovuttajien koordinaattorit antavat neuvoja elävästä munuaisen luovutuksesta ja huolehtivat luovutustutkimuksista sekä luovutus- ja siirtoleikkaukseen liittyvistä järjestelyistä.

Jos olet kiinnostunut luovuttamaan toisen munuaisesi läheisesi tai muun ihmisen sairauden hoitoon, voit ottaa heihin yhteyttä sähköpostilla munuaisluovutus@hus.fi(avautuu uuteen ikkunaan).

Kaksi kaverusta istuu vuoristomaisemassa.

Munuaisen luovutusleikkaus

Munuaisen luovutusleikkaus tehdään nukutuksessa. Munuaisen poistetaan käsiavusteisella tähystysleikkauksella eli laparoskooppisesti. Leikkauksesta jää yleensä vain pieni arpi. Leikkaukseen liittyvät riskit ovat vastaavia kuin samantyyppisissä leikkauksissa yleensä. Näitä ovat esimerkiksi verenvuoto ja verenpaineen ohimenevä lasku leikkauksen aikana, haavan seudun kipu tai haavan tulehtuminen. Vakavia leikkaukseen liittyviä komplikaatioita on erittäin harvoin.

Munuaisen luovutuksen jälkeen


Munuaisen luovutuksen jälkeen seuranta jatkuu elinikäisesti erikoissairaanhoidossa. Ensimmäinen kontrollikäynti on 1–3 kuukauden kuluttua leikkauksesta. Tämän jälkeen seuraava seurantakäynti vuoden kuluttua leikkauksesta ja sen jälkeen vähintään viiden vuoden välein.

Munuaistoiminta putoaa heti munuaisen luovutuksen jälkeen puoleen alkuperäisestä, mutta se palautuu melko nopeasti noin 60–70 prosenttiin alkuperäisestä. Tämä riittää yleensä siihen, ettei tavanomaisissa munuaistoimintaa kuvaavissa laboratoriokokeissa näy poikkeavaa. 

Kun itse luovutusleikkauksesta on toipunut, voi tehdä työtä, harrastaa ja liikkua aivan kuten ennen munuaisen luovutusta. Suorituskyky palautuu kuitenkin ennalleen hitaasti, joten itselleen kannattaa antaa aikaa toipua leikkauksesta rauhassa.

Lisätietoa

Pirjo on luovuttanut munuaisensa

Pirjolla oli kahden munuaisen lisäksi sisäänrakennettu halua auttaa. Nyt hänellä on yksi munuainen ja kiitollisuus siitä, että hän pystyi olemaan avuksi. Pirjo on luovuttanut toisen munuaisensa tuntemattomalle ihmiselle.

Nainen seisoo ulkona ja hymyilee

Munuaisen luovutus on mahdollisuus parantaa munuaisen saajan elämänlaatua ja ennustetta.

45

Munuaisensiirtoa elävältä luovuttajalta vuonna 2023.

7

Lapsille tehtyjä munuaisensiirtoja elävältä luovuttajalta vuonna 2023.

400

Ihmistä odottaa uutta munuaista.