Siirry sisältöön

Veronicalla todettiin lapsena Crohnin tauti eli krooninen tulehduksellinen suolistosairaus. Hän oli oireillut vauvasta saakka. Kun hän oli 11-vuotias, suoliston tähystykseen liittyvän tutkimuksen yhteydessä lääkäri tunnusteli Veronican maksan tuntuvan suurelta.

Maksasta otettiin koepala, minkä perusteella Veronicalla todettiin autoimmuunimaksasairaus AIH sekä kirroottinen maksa. Myös perna oli tavallista suurempi. Veronican oli lopetettava fyysisille kolhuille altistavat harrastukset kuten salibandy ja sirkus. Lääkityksen avulla sairaus pysyi kuitenkin kurissa.

Lukion toisena vuonna Veronican terveydentila alkoi heiketä. Huhtikuussa hänelle tehtiin maksansiirto.

Siirron jälkeinen toipuminen eteni hyvin. Ensimmäiset kaksi viikkoa sujuivat suorastaan erinomaisesti. Sitten Veronica oli taas yhtäkkiä todella väsynyt. Maksa-arvot nousivat hurjasti. Jo ennen kuun loppua, vain 28 päivää ensimmäisestä siirrosta, Veronica oli uuden siirtoleikkauksen edessä.

Jos en olisi saanut heti uutta maksaa, en olisi tässä nyt.

– Jos en olisi saanut heti uutta maksaa, en olisi tässä nyt, Veronica kertoo.

Toisenkin siirron jälkeen hänellä on ollut hyljintäreaktioita ja sairaalakäyntejä on kertynyt. Toipuminen siirsi lukiosta valmistumista puolella vuodella alkuperäisestä suunnitelmasta.

– Se vähän harmittaa, etten ehtinyt keskittyä lukioon niin tosissani kuin olisin tahtonut sairastelun takia, mutta toisaalta en halunnut pitkittää valmistumistani.

Lukion jälkeen Veronica on ollut pitkään sairaslomalla. Tulevaisuus mietityttää, kun on nuori ja haluaisi tehdä kaikenlaista. Elämä on pyörinyt jo vuosia elinsiirtojen ja sairastelun ympärillä.

Päivän aikana fiilis saattaa vaihdella laidasta laitaan.

– Päivän aikana fiilis saattaa vaihdella laidasta laitaan. Joskus ei vaan jaksa mitään, ja sitten saattaa tuntea syyllisyyttä siitä, ettei jaksa. Vaan saahan sitä välillä vaipua epätoivoon, kunhan nousee.

Kokemustietoa on kertynyt vuosien aikana ja Veronica on kouluttautunut vertaistukijaksi. Kuten monella muulla nuorella aikuisella tulevaisuus ei kuitenkaan ole keskeisessä roolissa Veronican maailmankuvassa. Hän on kehittänyt itselleen taidon elää tässä hetkessä.

Allekirjoita elinluovutuskortti

Paperinen elinluovutuskortti lompakossa on perinteinen ja varma tapa ilmaista oma elinluovutustahtonsa.

Nainen kirja tahtonsa OmaKantaan.

Kirjaa OmaKantaan

Elinluovutustahdon voi kirjata OmaKantaan. Omakantaan kirjattu elinluovutustahto näkyy hoitohenkilökunnalle.

Talleta tieto puhelimeesi

Android-puhelimeen voit ladata sovelluskaupoista ilmaiseksi elinluovutuskortti-appin. Tiedot voi kirjata myös puhelimen hätätietoihin.

Nainen kuiskaa miehelle jotain.

Kerro tahtosi läheisellesi

Tärkeintä on kertoa tahtonsa läheisilleen. He voivat kertoa sinun tahtosi hoitohenkilökunnalle, kun et itse enää voi.