Siirry sisältöön

Talvella 2007 Artolla oli useita poskiontelotulehduksia sekä nielun ja kurkunpään tulehduksia. Yrittäjä ei malttanut jäädä sairauslomalle, vaan laski kuumeen tarvittaessa lääkkeillä. Kierre johti ensin sydänlihastulehdukseen ja sitten Artolla todettiin dilatoiva kardiomyopatia ja vasen haarakatkos, joka sai sydämen pumppaustehon heikkenemään.

Lääkärit antoivat miehelle viisi vuotta elinaikaa. Se sai jo yrittäjän askeleenkin hidastumaan, muttei lopettanut työntekoa.

Vuonna 2009 Artolle asennettiin sydämeen tahdistin. Hän päätti lopettaa aktiivisen yrittäjätoiminnan ja hakeutui kouluttajaksi logistiikka-alalle. Seuraavan kuuden vuoden aikana hän hankki opettajan pätevyyden ja suoritti kolme muuta tutkintoa.

Elimen luovuttaja ei enää tarvinnut sydäntään, ja onneksi ylimääräiseksi jäänyt sydän oli minulle sopiva.

Vuonna 2015 tilanne paheni. Arto sai kaksi kertaa kammiotakykardian, mutta tahdistin toimi molemmilla kerroilla ja pelasti Arton.

Tuntui helpottavalta, kun lääkäri sanoi, että on aika aloittaa sydämensiirtoselvittelyt.

– Odottavan aika oli pitkä. Pelotti, enkä aina uskaltanut pistää silmiäni kiinni aamuyöstä, kun pelkäsin, että en herää seuraavana aamuna. Rytmihäiriöitä oli koko ajan ja lääkitys maksimissaan, Arto kertoo.

Elokuussa 2016 puhelin viimein soi. Uusi sydän oli löytynyt.

Siirtoleikkaus onnistui hyvin. Kolmen viikon sairaalahoidon jälkeen Arto oli valmis lähtemään kotiin.

Sydämensiirto antoi minulle uuden elämän.

Odotusaikana Arto oli pystynyt pitämään kuntoaan yllä pienillä kävelylenkeillä, ja liikunta auttoi myös kuntoutumaan elinsiirrosta. Jo seuraavan keväänä Arto pystyi palaamaan töihin ja harrastuksiin sekä metsätöihin.

– Sydämensiirto antoi minulle uuden elämän. Kun mieleen palaa, miten alhaalla on käynyt, muistaa taas huolehtia itsestään ja läheisistään ja antaa heille aikaa.

Arto on syvästi kiitollinen uudesta elimestä ja suomalaisesta sairaanhoitojärjestelmästä, joka antoi hänelle uuden mahdollisuuden.

– Elimen luovuttaja ei enää tarvinnut sydäntään, ja onneksi ylimääräiseksi jäänyt sydän oli minulle sopiva. Kehotan kaikkia allekirjoittamaan elinluovutuskortin. Niin voit auttaa jotakuta ihmistä, joka vielä hyötyisi sinulle tarpeettomaksi jääneestä elimistä.

Allekirjoita elinluovutuskortti

Paperinen elinluovutuskortti lompakossa on perinteinen ja varma tapa ilmaista oma elinluovutustahtonsa.

Nainen kirja tahtonsa OmaKantaan.

Kirjaa OmaKantaan

Elinluovutustahdon voi kirjata OmaKantaan. Omakantaan kirjattu elinluovutustahto näkyy hoitohenkilökunnalle.

Talleta tieto puhelimeesi

Android-puhelimeen voit ladata sovelluskaupoista ilmaiseksi elinluovutuskortti-appin. Tiedot voi kirjata myös puhelimen hätätietoihin.

Nainen kuiskaa miehelle jotain.

Kerro tahtosi läheisellesi

Tärkeintä on kertoa tahtonsa läheisilleen. He voivat kertoa sinun tahtosi hoitohenkilökunnalle, kun et itse enää voi.