Siirry sisältöön

Janin munuaisongelmat alkoivat vuonna 2016, kun hän joutui sairaalaan sydänoireiden vuoksi. Heti alussa lääkärit sanoivat Janille, että munuaisten toiminta tulee loppumaan. Silloin vaihtoehtona on dialyysihoito tai munuaisensiirto. Kati sai kuulla äidiltään veljen munuaisten vajaatoiminnasta.

– Sanoin heti, että luovutan munuaiseni, jos se vain sopii Janille, Kati kertoo.

En uskalla mennä Linnanmäellä vuoristorataan, mutta munuaisen uskallan luovuttaa.

Siskon päätös herätti Janissa aluksi ristiriitaisia tunteita. Katin mies ja kolme poikaa suhtautuivat luovutusajatukseen hyvin. He ovat hyvissä väleissä Janin kanssa ja ymmärsivät, miten tärkeästä asiasta on kyse.

Munuaisensiirtoleikkaus haluttiin tehdä ennen kuin Janin olisi aloitettava dialyysihoito. Katin siirtotutkimukset käynnistettiin, mutta niitä siirrettiin muutamaan kertaan. Lopulta toukokuussa 2021 oltiin niin pitkällä, että Katin munuainen siirrettiin veljelle.

Janin paino alkoi tippua kilon vuorokaudessa, kun kehossa ollut ylimääräinen neste poistui uuden munuaisen hoitaessa tehtäväänsä. Kati toipui nopeasti ja oli jo leikkauspäivänä kävelemässä käytävällä. Osastolla hän oli vain kaksi yötä. Janin toipuminen kesti hieman kauemmin, mutta hänkin pääsi jo viikon kuluttua kotiin.

Leikkauksen jälkeen näen Janin silmäkulmassa taas sen vanhan tutun pilkkeen.

Leikkausten jälkeen molemmat voivat hyvin. Ennen kaikkea Kati on iloinen, että hän on saanut veljensä takaisin.

– Leikkauksen jälkeen näen Janin silmäkulmassa taas sen vanhan tutun pilkkeen.

Kati sanoo, että jos hänellä olisi enemmän munuaisia, hän voisi lahjoittaa niitä muillekin.

Puu, jonka lehdistö on munuaisen muotoinen.

Haluatko luovuttaa toisen munuaisesi?

HUSissa työskentelevät kansalliset elävien luovuttajien koordinaattorit antavat neuvoja elävästä munuaisen luovutuksesta ja huolehtivat luovutustutkimuksista sekä luovutus- ja siirtoleikkaukseen liittyvistä järjestelyistä.

Jos olet kiinnostunut luovuttamaan toisen munuaisesi läheisesi tai muun ihmisen sairauden hoitoon, voit ottaa yhteyttä sähköpostilla munuaisluovutus@hus.fi(avautuu uuteen ikkunaan). Voit myös ottaa yhteyttä oman sairaalasi munuaistautien erikoislääkäriin.

Lisätietoa munuaisen luovutuksesta saat Munuais- ja maksaliitosta www.muma.fi/elavaluovutus(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).