Sampo sai pienenä uuden maksan
Sampo syntyi kolme viikkoa etuajassa. Neuvolassa papereihin kirjoitettiin ”terve vauva”. Sampon äiti kuitenkin epäili, että jotain on vialla. Vauva oli väsynyt, pulautteli paljon eikä tähän saanut katsekontaktia. Lääkäri määräsi verikokeita ja niissä todettiin, että maksa-arvot olivat huimasti koholla.
Perhe oli kutsunut pääsiäiseksi 19 päivällisvierasta. He jäivät toiseksi, kun äiti lähti Sampon kanssa HYKS:n Lastenklinikalle. Isä sai kestitä vieraat yksin. Myöhemmin keväällä todettiin, että Sampolla oli maksakirroosi, mutta sen aiheuttajaa ei tiedetty tarkkaan. Vaarana oli, että kirroosi muuttuisi maksasyöväksi.
Arki on nyt ihanan tavallista.
ampon ensimmäinen kesä meni hyvin ja hän kehittyi normaalisti. Syksyn mittaan tilanne paheni. Joulukuussa Sampo laitettiin maksansiirtolistalle, mutta vasta vapun jälkeen puhelin soi – sopiva maksa oli löytynyt. Leikkauksessa Sampon omasta maksasta ei löytynyt syöpäsolukkoa ja elinsiirto voitiin tehdä
Seuraavasta kesästä tuli hyvä, mutta erilainen. Infektioriskin takia perhe ei päässyt yhdessä Muumimaahan tai Linnanmäelle. Isoveljen syntymäpäivät päätettiin pitää pihalla, oli ilma mikä hyvänsä. Vanhemmat päättivät pitää perheen elämän niin normaalina kuin mahdollista.
– Asiat pitää osata suhteuttaa. Oman lapsen sairauden kanssa oppii elämään, kun on pakko, Sampon äiti miettii.
– Ihmisten halu auttaa on yllättänyt. He eivät ole piiloutuneet omien kiireidensä taakse, vaikka joillekin lapsen sairaus on ollut vaikea kohdata, isä kertoo.
Sampon on otettava hyljinnänestolääkkeitä lopun ikänsä, koska uusi maksa on vierasta kudosta. Kaikkiaan lääkkeenottokertoja on päivässä neljä. Sampo on vielä niin pieni, että lääkkeistä kasvaa osa normaalia elämää. Jo kaksivuotiaana hän toi ne itse pöytään, kun on lääkkeiden oton aika.
Sampon tulevaisuus on hänen omissa käsissään. Taistelulentäjää hänestä ei kuulemma tule, mutta kaikki muu on mahdollista.
Tulevaisuuteen perhe suhtautuu luottavaisesti, vaikka he ovatkin pohtineet, miten paljon maksansiirto vaikuttaa Sampon elämään.
– Aluksi mietin, ettei poika pääsisi koskaan interrailille tai matkalle kavereiden kanssa, koska lääkkeet voitaisiin varastaa, tai hän ei muistaisi ottaa niitä, mutta eihän se ole totta, äiti kertoo.
– Sampon tulevaisuus on hänen omissa käsissään. Taistelulentäjää hänestä ei kuulemma tule, mutta kaikki muu on mahdollista, Saku sanoo.
Nyt Sampo voi elää normaalia pienen pojan elämää. Tänään hän on syönyt lautasen tyhjäksi ja löytänyt pohjalta kuorma-auton kuvan, tehnyt kuperkeikan, seissyt sohvalla ja melkein pudonnutkin sieltä, tanssinut Pikku Kakkosen boogie woogien, taistellut pikkuautoista isoveljen kanssa ja nuollut kekseistä täytteen.
– Arki on ihanan tavallista, huokaa äiti tyytyväisenä.
Allekirjoita elinluovutuskortti
Paperinen elinluovutuskortti lompakossa on perinteinen ja varma tapa ilmaista oma elinluovutustahtonsa.
Kirjaa OmaKantaan
Elinluovutustahdon voi kirjata OmaKantaan. Omakantaan kirjattu elinluovutustahto näkyy hoitohenkilökunnalle.
Talleta tieto puhelimeesi
Android-puhelimeen voit ladata sovelluskaupoista ilmaiseksi elinluovutuskortti-appin. Tiedot voi kirjata myös puhelimen hätätietoihin.
Kerro tahtosi läheisellesi
Tärkeintä on kertoa tahtonsa läheisilleen. He voivat kertoa sinun tahtosi hoitohenkilökunnalle, kun et itse enää voi.