Siirry sisältöön

Paulan suvussa on geenivirhe, joka altistaa sydänrappeumalle. Paulan isälle ja hänen nuoremmalle veljelleen on tehty sydämensiirto. Isän molemmat siskot ovat kuolleet sairauteen. Paulan isä oli vasta kolmastoista sydämensiirron saanut suomalainen. Isä eli 23 hyvää vuotta uuden sydämen avulla.

Paulaa tieto sairaudesta ei ole koskaan ahdistanut, vaan hän on halunnut tietää mahdollisimman paljon asiasta.

Nuorena aikuisena Paulalla oli usein rytmihäiriöitä, mutta ei oireita sydämen vajaatoiminnasta tai rappeumasta. Kuitenkin jo silloin todettiin, että sydämen vasen kammio on suurentunut. Paula pystyi silti elämään normaalia elämää. Hän harrasti tanssia ja urheili täysillä. Kalenteri oli aina täynnä.

Vasta nelikymppisenä geenivirhe alkoi aiheuttaa oireita. Taudin etenemistä yritettiin estää lääkityksellä siinä onnistumatta. Sairaus eteni onneksi hitaasti. Paula ehti saada kaksi lasta, pojan ja tytön. Raskaudet kuitenkin heikensivät terveydentilaa.

– Toisen raskauden jälkeen jatkoin vielä harrastuksiani ja tanssin, mutta olo tuntui heikolta. Kävellessä piti pitää taukoja, kun tuntui siltä, että happi loppuu, Paula kertoo.

Paula tiesi, että jonain päivänä hänkin tarvitsee uuden sydämen.

Toivon, että sydämen luovuttajan läheiset saisivat lohtua siitä ajatuksesta, että minun lisäkseni luovuttajan sydän sai kokonaan uuden elämän.

Tilanne paheni nopeasti vuonna 2017. Kävely parkkipaikalta kotiin vaati useamman pysähdyksen. Lopulta Paula ei jaksanut enää edes laittaa molempia kenkiä jalkaan ilman taukoa. Lääkärit laittoivat Paulan siirtolistalle odottamaan uutta sydäntä.

Allekirjoita elinluovutuskortti

Paperinen elinluovutuskortti lompakossa on perinteinen ja varma tapa ilmaista oma elinluovutustahtonsa.

Nainen kirja tahtonsa OmaKantaan.

Kirjaa OmaKantaan

Elinluovutustahdon voi kirjata OmaKantaan. Omakantaan kirjattu elinluovutustahto näkyy hoitohenkilökunnalle.

Talleta tieto puhelimeesi

Android-puhelimeen voit ladata sovelluskaupoista ilmaiseksi elinluovutuskortti-appin. Tiedot voi kirjata myös puhelimen hätätietoihin.

Nainen kuiskaa miehelle jotain.

Kerro tahtosi läheisellesi

Tärkeintä on kertoa tahtonsa läheisilleen. He voivat kertoa sinun tahtosi hoitohenkilökunnalle, kun et itse enää voi.