Siirry sisältöön

Uusi sydän antoi Artolle uuden mahdollisuuden

Vakava sydänsairaus pakotti yrittäjänä toimineen Arton hiljentämään tahtia. Sydämensiirto antoi hänelle kuitenkin uuden elämän. Kun pelottavat hetket palaavat mieleen muistaa pitää huolta itsestään ja antamaan aikaa läheisilleen.

Talvella 2007 Artolla oli useita poskiontelotulehduksia sekä nielun ja kurkunpään tulehduksia. Yrittäjä ei malttanut jäädä sairauslomalle, vaan laski kuumeen tarvittaessa lääkkeillä. Kierre johti ensin sydänlihastulehdukseen ja sitten Artolla todettiin dilatoiva kardiomyopatia ja vasen haarakatkos, joka sai sydämen pumppaustehon heikkenemään.

Lääkärit antoivat miehelle viisi vuotta elinaikaa. Se sai jo yrittäjän askeleenkin hidastumaan, muttei lopettanut työntekoa.

Vuonna 2009 Artolle asennettiin sydämeen tahdistin. Hän päätti lopettaa aktiivisen yrittäjätoiminnan ja hakeutui kouluttajaksi logistiikka-alalle. Seuraavan kuuden vuoden aikana hän hankki opettajan pätevyyden ja suoritti kolme muuta tutkintoa.

Vuonna 2015 tilanne paheni. Arto sai kaksi kertaa kammiotakykardian, mutta tahdistin toimi molemmilla kerroilla ja pelasti Arton.

Elimen luovuttaja ei enää tarvinnut sydäntään, ja onneksi ylimääräiseksi jäänyt sydän oli minulle sopiva.

Tuntui helpottavalta, kun lääkäri sanoi, että on aika aloittaa sydämensiirtoselvittelyt.

– Odottavan aika oli pitkä. Pelotti, enkä aina uskaltanut pistää silmiäni kiinni aamuyöstä, kun pelkäsin, että en herää seuraavana aamuna. Rytmihäiriöitä oli koko ajan ja lääkitys maksimissaan, Arto kertoo.

Elokuussa 2016 puhelin viimein soi. Uusi sydän oli löytynyt.

Siirtoleikkaus onnistui hyvin. Kolmen viikon sairaalahoidon jälkeen Arto oli valmis lähtemään kotiin.

Odotusaikana Arto oli pystynyt pitämään kuntoaan yllä pienillä kävelylenkeillä, ja liikunta auttoi myös kuntoutumaan elinsiirrosta. Jo seuraavan keväänä Arto pystyi palaamaan töihin ja harrastuksiin sekä metsätöihin.

– Sydämensiirto antoi minulle uuden elämän. Kun mieleen palaa, miten alhaalla on käynyt, muistaa taas huolehtia itsestään ja läheisistään ja antaa heille aikaa.

Arto on syvästi kiitollinen uudesta elimestä ja suomalaisesta sairaanhoitojärjestelmästä, joka antoi hänelle uuden mahdollisuuden.

Sydämensiirto antoi minulle uuden elämän.

– Elimen luovuttaja ei enää tarvinnut sydäntään, ja onneksi ylimääräiseksi jäänyt sydän oli minulle sopiva. Kehotan kaikkia allekirjoittamaan elinluovutuskortin. Niin voit auttaa jotakuta ihmistä, joka vielä hyötyisi sinulle tarpeettomaksi jääneestä elimistä.