Siirry sisältöön

Uudet keuhkot muuttivat elämän

Lapsesta saakka vaivannut perinnöllinen aineenvaihduntasairaus vei Riston elinsiirtolistalle joulukuussa 2010. Kolmen kuukauden kuluttua elämä muuttui täysin. Keuhkonsiirron ansiosta Risto pystyi taas suunnittelemaan elämää seuraavaa viikkoa pidemmälle.

Ristolla todettiin pian syntymän jälkeen erittäin harvinainen perinnöllinen aineenvaihduntasairaus kystinen fibroosi. Sairaus etenee yleensä hitaasti. Se aiheuttaa keuhkojen limaisuutta ja infektioita sekä haiman vajaatoimintaa, mikä käytännössä tarkoittaa sitä, että rasvat eivät imeydy ravinnosta ilman haimaentsyymejä.

Lapsuus sujui normaalisti sairaudesta huolimatta, vaikka sairaalahoidossa kuluikin useasti parin viikon jaksoja. Lapsesta oli toisaalta kiva saada syödä osastolla vapaasti herkkuja ja saada uusi pelikone käsiin. Kesällä 2009 infektioita alkoi olla useammin ja seuraavana vuonna ne vain lisääntyivät. Risto oli kerrallaan pari viikkoa sairaalassa ja pari kotona. Lääkäri alkoi valmistella Ristoa ajatukseen keuhkonsiirrosta. Tarvittavien muiden leikkausten jälkeen joulukuussa Risto laitettiin keuhkonsiirtolistalle.

– Alkuun odottaminen tuntui jännälle ja säpsähdin jokaista puhelinsoittoa. Uudenvuodenaattona, kun normaalisti nuori poikamies olisi juhlimassa ja kattelemassa naisia, niin minä olin kotona koiran kanssa ja menin nukkumaan kymmenen jälkeen, Risto kertoo.

Keuhkonsiirto muutti elämän totaalisesti. Pystyn taas urheilemaan niin paljon kuin haluan. Voin suunnitella elämääni pidemmälle kuin seuraavaan viikkoon ja ennen kaikkea pystyin perustamaan perheen.

Muuten elämä jatkui samaan tapaan kuin siihen asti. Risto pyrki pitämään itsensä mahdollisimman hyvässä fyysisessä kunnossa siirtoa odotellessa. Koiran kanssa lenkillä mummot ja papat menivät ohi, mutta Risto ei antanut periksi, vaan jatkoi lenkkiä.

Maaliskuussa 2011 Riston puhelin soi. Sopivat keuhkot olivat löytyneet.

Leikkaus onnistui ja jo reilun viikon kuluttua Risto polki osaston kuntopyörällä 10 kilometrin matkan, tosin ilman vastusta. Puolitoista vuotta siirron jälkeen hän pystyi palaamaan töihin, tai olisi pystynyt palaamaan aiemminkin, jos töitä olisi löytynyt.

Nyt elämä sujuu normaalista. Paitsi, että elinsiirron myötä Ristosta tuli kilpaurheilija. Vuodesta 2013 hän on kiertänyt maailmaa elinsiirron saaneiden urheilukisoissa. Keuhkonsiirron saanut saa liikkua normaalista ja kuntoilu ja hengästyminen ovat vain hyvästä.