Siirry sisältöön

Vuonna 2010 pitkään jatkunut huono olo sai Rikun hakemaan apua paikalliselta terveysasemalta. Munuaiskokeiden tulosten jälkeen Riku sai lähetteen erikoissairaanhoitoon. Munuaisten koepalasta eli biopsiasta todettiin, että hänellä on IgA-nefropatia.

Dialyysihoidoista ja munuaisensiirrosta oli puhuttu jo alusta alkaen, joten Riku oli saanut aikaa tottua ajatukseen. Lääkäri kehotti keskustelemaan lähisukulaisten kanssa mahdollisesta omaisluovutuksesta ja lokakuussa 2021 Riku antoi isälleen luvan kertoa tilanteesta sukulaisille ja kysellä, löytyisikö joltain innokkuutta luovuttaa toinen munuaisensa. Luovuttajaksi päätyikin kuitenkin Rikun isä Risto.

– Ajattelin, että minulla ei ole mitään sairauksia, jotka estäisivät luovuttajan. Ajatus luovutuksesta tuntui luontevalta, ja luotin suomalaiseen sairaanhoitoon, Risto kertoo.

Olen yrittänyt olla tekemättä sairastamisesta numeroa missään vaiheessa.

Risto epäili olevansa liian vanha. Hän on 67-vuotias ja ikäeroa Rikuun on 22 vuotta. Lääkäri kuitenkin sanoi, että hän on juuri sopivan ikäinen: Ristolle ei ehdi enää tulla ongelmia, vaikka hänellä on vain yksi munuainen, ja Rikulla siirretty munuainen voi kestää pitkään. Toisaalta Risto oli aina ollut terve, ja luovutustutkimusten jälkeen todistetustikin terve.

Vaikka isän tutkimukset venyivät, ei Rikulla ollut ongelmia odottaa. Tämän vuoden tammikuussa kuitenkin todettiin, että munuaisten vajaatoiminta etenee ja siirtoleikkaukseen pääsy siirtyy. Oli aloitettava valmistelut dialyysin käynnistämiseksi. Rikulle asennettiin väliaikainen dialyysikatetri rintaan, koska hänen tiedettiin tarvitsevan ennen siirtoleikkausta plasmanvaihtoja ABOi-veriryhmäepäsopiva siirron takia.

Lopulta koitti leikkauspäivä, 10.5. Kyseessä oli Rikun ensimmäinen leikkaus.

– Tuntui, että näillä tyypeillä homma on hyvin hallussa ja heidän osaamiseensa voi luottaa. Tähän on helppo heittäytyä, Riku muistelee tuntemuksiaan.

Leikkausta seuraavana päivänä Risto käveli jo käytävän toisessa päässä sijaitsevaan Rikun huoneeseen, ja Rikukin nostettiin sängystä ylös kokeilemaan seisomista. Luovuttaja ja munuaisen saaja ovat osastolla aina eri huoneissa, jotta molemmat saavat toipua rauhassa.

Molemmat toipuivat leikkauksista hyvin. Riku kokee, että munuaisensiirto toi hänelle enemmän vapauksia kuin lisärajoituksia. Lääkkeitä hän söi aiemminkin, mutta nyt niiden kanssa pitää olla erikoistarkka. Munuaisten vajaatoimintaa sairastavan ruokavalionkin Riku on saanut unohtaa ja hän on voinut palauttaa ruokavalioonsa maitotuotteet ja kahvin.

Puu, jonka lehdistö on munuaisen muotoinen.

Haluatko luovuttaa toisen munuaisesi?

HUSissa työskentelevät kansalliset elävien luovuttajien koordinaattorit antavat neuvoja elävästä munuaisen luovutuksesta ja huolehtivat luovutustutkimuksista sekä luovutus- ja siirtoleikkaukseen liittyvistä järjestelyistä.

Jos olet kiinnostunut luovuttamaan toisen munuaisesi läheisesi tai muun ihmisen sairauden hoitoon, voit ottaa yhteyttä sähköpostilla munuaisluovutus@hus.fi(avautuu uuteen ikkunaan). Voit myös ottaa yhteyttä oman sairaalasi munuaistautien erikoislääkäriin.

Lisätietoa munuaisen luovutuksesta saat Munuais- ja maksaliitosta www.muma.fi/elavaluovutus(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).