Siirry sisältöön

Pop up -valokuvanäyttely munuaisensiirrosta ja sen odotuksesta

Elinsiirto antaa saajalleen toisen mahdollisuuden. Elinsiirtoviikon Second Chance -valokuvanäyttely kertoo munuaisten vajaatoiminnasta, dialyysihoidoista ja munuaisensiirrosta sekä niiden herättämistä tunteista.
mainos näyttely avajaiset maanantai 9.10.

Elinsiirto antaa saajalleen toisen mahdollisuuden. Elinsiirtoviikon Second Chance -valokuvanäyttely kertoo munuaisten vajaatoiminnasta, dialyysihoidoista ja munuaisensiirrosta sekä niiden herättämistä tunteista. Koskettava näyttely kertoo elämän käännekohdista, menetyksestä ja toivosta sekä uudesta alusta – yleismaailmallisista tunteista, joihin jokainen voi samaistua.

Second Chance -valokuvanäyttely kertoo valokuvamestari Sanna Kostamon matkasta dialyysihoidoista munuaisensiirtoon. Elinsiirto on paras, joskus ainoa vaihtoehto, pitkälle edenneen munuais-, maksa-, sydän-, keuhko- tai suolistosairauden hoitoon. Onnistunut elinsiirto antaa saajalleen toisen mahdollisuuden, elämän jatkoajan. Sen jälkeen voi palata viettämään normaalia elämää.

Idea teoksesta syntyi jo silloin, kun Kostamon munuaisten toiminta alkoi heiketä. Syy Kostamon omien munuaisten pettämiseen ei ole koskaan selvinnyt täysin. Hän aloitti hemodialyysihoidot syksyllä 2020. Kostamo kävi kolme kertaa viikossa dialyysissä yksikössä. Munuaisensiirron Kostamo sai tammikuussa 2022.

Kostamolle on luontaista käsitellä vastoinkäymisiä kuvaamalla. Kuvien kautta, kuin omana terapianaan, hän pystyi työstämään ajatuksia, joita sairauden eri vaiheet herättivät. Hän oli tehnyt myös aikaisemmin valokuvataideprojektin perhepiirin menetyksestä. Hänen äitinsä kuoli syöpään ja Kostamo teki isän surutyönä kirjoittamista runoista kuvasarjan.

Second Chance -kuvien kautta muutkin kuin elinsiirron saaneet tai heidän läheisensä voivat läpikäydä vaikean sairauden herättämiä tunteita. Kuvia voi tulkita oman elämänsä ja tunteidensa kautta. Sarja sisältää dokumentaarisia kuvia ja tilanteiden herättämiä tunteita ilmaisevia teoksia.

Second Chance -valokuvanäyttely on osa Munuais- ja maksaliiton KYLLÄ elinluovutukselle -toiminnan järjestämää Elinsiirtoviikkoa 7.–14.10. Valokuvanäyttelyyn voi tutustua Mall of Tripla -kauppakeskuksen kolmannen kerroksen liiketilassa. Näyttely on avoinna kahden viikon ajan 9.–22.10. kauppakeskuksen aukioloaikoina.

Lisätietoa Elinsiirtoviikosta saa sivulta www.elinluovutuskortti.fi/elinsiirtoviikko(siirryt toiseen palveluun).

Sanna Kostamo on Jyväskylässä asuva ja työskentelevä valokuvaaja, graafinen suunnittelija ja taiteilija. www.sannakostamo.com(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).