Siirry sisältöön

Paulan suvussa on perinnöllinen sydänsairaus

Perinnöllinen sydänsairaus vei Paulan niin huonoon kuntoon, että kenkien laittaminen jalkaan oli ponnistus. Sydämensiirto kuitenkin muutti kaiken. Hän pystyi palaamaan töihin, ja ennen kaikkea, nyt hän pystyy taas tanssimaan, mitä hän rakastaa yli kaiken.

Paulan suvussa on geenivirhe, joka altistaa sydänrappeumalle. Paulan isälle ja hänen nuoremmalle veljelleen on tehty sydämensiirto. Isän molemmat siskot ovat kuolleet sairauteen. Paulan isä oli vasta kolmastoista sydämensiirron saanut suomalainen. Isä eli 23 hyvää vuotta uuden sydämen avulla.

Paulaa tieto sairaudesta ei ole koskaan ahdistanut, vaan hän on halunnut tietää mahdollisimman paljon asiasta.

Nuorena aikuisena Paulalla oli usein rytmihäiriöitä, mutta ei oireita sydämen vajaatoiminnasta tai rappeumasta. Kuitenkin jo silloin todettiin, että sydämen vasen kammio on suurentunut. Paula pystyi silti elämään normaalia elämää. Hän harrasti tanssia ja urheili täysillä. Kalenteri oli aina täynnä.

Vasta nelikymppisenä geenivirhe alkoi aiheuttaa oireita. Taudin etenemistä yritettiin estää lääkityksellä siinä onnistumatta. Sairaus eteni onneksi hitaasti. Paula ehti saada kaksi lasta, pojan ja tytön. Raskaudet kuitenkin heikensivät terveydentilaa.

– Toisen raskauden jälkeen jatkoin vielä harrastuksiani ja tanssin, mutta olo tuntui heikolta. Kävellessä piti pitää taukoja, kun tuntui siltä, että happi loppuu, Paula kertoo.

Paula tiesi, että jonain päivänä hänkin tarvitsee uuden sydämen.

Tilanne paheni nopeasti vuonna 2017. Kävely parkkipaikalta kotiin vaati useamman pysähdyksen. Lopulta Paula ei jaksanut enää edes laittaa molempia kenkiä jalkaan ilman taukoa. Lääkärit laittoivat Paulan siirtolistalle odottamaan uutta sydäntä.

Toivon, että sydämen luovuttajan läheiset saisivat lohtua siitä ajatuksesta, että minun lisäkseni luovuttajan sydän sai kokonaan uuden elämän.

Tammikuussa 2018 Paula sai uuden sydämen. Siirto onnistui ja jo viikon kuluttua leikkauksesta Paula käveli vuodeosaston käytävän päästä päähän. Kolmen viikon päästä hän pääsi kotiin.

Paulan molemmilla lapsilla on todettu sama geenivirhe. Paula ei kuitenkaan pelkää heidän puolestaan, sillä sairaus saattaa kehittyä vasta vanhana, ja lääketiede kehittyy koko ajan.

Paula on palannut takaisin töihin. Hän on voinut aloittaa myös uudelleen rakkaan harrastuksensa tanssin.

– Toivon, että sydämen luovuttajan läheiset saisivat lohtua siitä ajatuksesta, että minun lisäkseni luovuttajan sydän sai kokonaan uuden elämän.