Siirry sisältöön

KYLLÄ elinluovutukselle mukana Lahden raveissa

KYLLÄ elinluovutukselle -toiminta on mukana tulevana lauantaina 13.4. Jokimaalla lauantairaveissa. Raveissa jaetaan elinluovutuskortteja ja tietoa elinluovutuksista.

Suomessa on tällä hetkellä lähes 500 ihmistä, jotka odottavat elinsiirtoa. Viime vuonna tehtiin ennätysmäärä elinsiirtoja, 475 kappaletta. Siitä huolimatta siirrettävistä elimis­tä on jatkuva pula. Joka vuosi elinsiirtoa odottavista menehtyy, koska sopivaa siirrännäistä ei saatu ajoissa. Lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole sitä eläessään kieltänyt. Mahdollisen luovuttajan tahto on kuitenkin aina pyrittävä selvittämään, ja elinluovutuksen mahdollisuudesta ja sen merkityksestä on keskusteltava läheisten kanssa. Tiedossa oleva elinluovutustahto varmistaa siis oman tahdon toteutumisen ja selkeyttää elinluovutusprosessia.

– Elinluovutustahdon voi kertoa lompakkoon laitettavalla elinluovutuskortilla tai kirjaamalla tahtonsa OmaKantaan. Puhelimeen tiedon voi tallentaa ICE-tietoihin tai Android-puhelimeen voi ladata elinluovutuskortti-sovelluksen. On myös tärkeä kertoa tahtonsa omaisilleen, neuvoo vapaaehtoistyön koordinaattori Tuula Makkonen Munuais- ja maksaliitosta.

Munuais- ja maksaliiton KYLLÄ elinluovutukselle -toiminta on mukana tulevana lauantaina 13.4. Jokimaalla lauantainraveissa. Lauantairaveissa jaetaan elinluovutuskortteja ja kerrotaan elinluovutuksesta.

– Jokimaalla on lauantaina ilmaisravit ja ohjelmaa luvassa kaiken ikäisille. Hienotasoiset ravit ja aurinkoinen keli keräävät ihmisiä laajasti paikalle. Pystymme tarjoamaan tapahtumissamme näkyvyyttä monenlaiselle toimijalle ja elinluovutus tärkeänä aiheena sopii hyvin tapahtuman sisään, kertoo Ville Holopainen Jokimaan ravikeskuksen toimitusjohtaja.

KYLLÄ elinluovutukselle -ständi löytyy Lahden raviradan sisätiloista.

– Nyt on loistava tilaisuus tulla hakemaan elinluovutuskortti, jos sinulta ei vielä sitä lompakosta löydy. Tule samalla testaamaan tietämystäsi elinluovutuksista leikkimielisessä visassa, Makkonen kannustaa.