Siirry sisältöön

Kuusivuotias Oiva pudottaa avauskiekon

KYLLÄ elinluovutukselle on otteluisäntänä JYP-Kärpät ottelussa lauantaina 7.10. Ottelun avauskiekon pudottaa munuaisen isältään saanut kuusivuotias Oiva. Ennen pelin alkua nähdään areenalla Oivasta kertova video.
Poika pitä jalkapalloa kainalossa ja hymyilee kameralle.

Päivärinnan viisihenkisen perheen kuopus Oiva on sairastanut syntymästään saakka. Jo raskausaikana oli selvää, että poika tulee tarvitsemaan munuaisensiirron. Se antoi vanhemmille aikaa varautua.

Munuaisenluovuttajaksi valittiin Oivan isä Hannu. Päätös ei ollut vaikea, koska munuaisensiirron jälkeen Oiva voisi elää terveen lapsen elämää.

Oiva sai uuden munuaisen kaksivuotiaana. Elinsiirron jälkeen Oiva on voinut hyvin ja hyljinnänestolääkitys on osa perheen arkea. Energinen poika on aloittanut eskarin ja harrastaa muun muassa parkouria.

– Olen voinut siirron jälkeen hyvin, ja palasin työelämään nopeasti leikkauksen jälkeen. Vointiani seurataan säännöllisesti, kertoo isä Hannu

Sairaalassa oloa on kertynyt Oivan tähänastisen elämän aikana jo jonkun verran. Siksi onkin ollut tärkeää, että sairaalassa on ollut turvallinen ja lämmin henki.

– Oivan syntymän ja elinsiirron aikaan sairaalassa olo oli todella turvallinen. Lastenlääkärit ja -hoitajat ovat panostaneet aina Oivan kohtaamiseen, ja vaikka on ollut hurjiakin tilanteita, niin asioita on selvitetty meille vanhemmille rauhassa ja ajan kanssa, perhe kertoo. 

Vanhemmat näkevät Oivan tulevaisuuden valoisana. He toivovat, että Oiva saa käydä koulua normaalisti kuten muutkin hänen ikäisensä, vaikka hän joutuukin edelleen käymään tutkimuksissa ja verikokeissa.

KYLLÄ elinluovutukselle -toiminta on mukana lauantaina 7.10. klo 17 pelattavassa JYP-Kärpät jääkiekko-ottelussa. KYLLÄ elinluovutukselle -ständit löytyvät jäähallin sisäänkäyntien yhteydestä. Ottelu on osa Elinsiirtoviikon  7.–14.10. tapahtumia.