Keuhkonsiirto pelasti Reinon hengen
Reinolla todettiin tammikuussa 2012 harvinainen alfa-1-antitrypsiinin puutos, joka voi altistaa kudosvaurioille keuhkoissa ja maksassa. Reinolla se vaikutti keuhkoihin.
Aluksi Reinon annettiin ymmärtää, että elinikää olisi jäljellä vain pari vuotta. Hänen olisi parempi lopettaa työt ja alkaa valmistautua pahimpaan.
– En halunnut luovuttaa ja päätin pysyä töissä niin pitkään kuin pystyn. Huumorilla piti pyrkiä unohtamaan se pahin mahdollinen ja työkollegat ymmärsivät tilanteen, Reino kertoo.
Reinon keuhkot olivat rappeutuneet hänen tietämättään ja äkillinen ylösnousu tai kävely sai aikaan tukehtumisen tunteen. Pahenemisvaiheessa keuhkoissa oli runsaasti limaisuutta. Aamuisin käyntiin lähtö oli työlästä.
Reino sai käyttöönsä lisähappipullon, mikä helpotti oloa. Myöhemmin hän sai vielä jatkuvatoimisen happirikastimen, mikä helpotti nukkumista ja jaksamista.
Sitten lääkäri vihjasi keuhkojen vaihdon mahdollisuudesta. Se herätti ajatuksen siitä, että pieni toivon kipinä on sittenkin olemassa. Reinon ajatuksissa alkoi siintää kaukaisena mahdollisuus keuhkonsiirrosta, vaikka sitä ei uskaltanut vielä ääneen sanoa.
– Yritin pärjätä päivän kerrallaan ja olla murehtimatta. Ajattelin, että asiat voisivat olla kuitenkin huonomminkin.
En halunnut luovuttaa ja päätin pysyä töissä niin pitkään kuin pystyn. Huumorilla piti pyrkiä unohtamaan se pahin mahdollinen ja työkollegat ymmärsivät tilanteen
Siirron odottaminen oli jännittävää aikaa. Soitto tuntemattomasta numerosta saattaisi tulla koska vaan. Reino kävi silti töissä sinnikkäästi, vaikka happipullo herättikin joskus huomiota, mikä hävetti. Ennen palaveria hänen piti aina muistaa, että hänen on pakko vastata puhelimeen, jos se soi.
Reino pääsi siirtolistalle syyskuun alussa 2015. Ensimmäinen kutsu siirtoon tuli saman kuukauden lopulla, mutta se peruuntui jo tunnin kuluttua. Toisen kerran Reino kutsuttiin siirtoon lokakuun 20. päivänä. Hän ehti jo sairaalaan, mutta leikkaussalissa siirrettävissä keuhkoissa oli todettu keuhkoveritulppa. Kolmas soitti tuli kuun lopussa ja silloin keuhkonsiirto viimein onnistui. Reino ehti olla vain vajaa kaksi kuukautta siirtolistalla.
Siirtoleikkaus onnistui, mutta kesti kauan, mikä vaurioitti Reinon munuaisia. Hän joutui aloittamaan dialyysin eli keinomunuaishoidon. Hoitoa tehtiin parin viikon ajan neljä tuntia päivässä. Onneksi munuaiset käynnistyivät uudelleen ja niiden toiminta on palautunut normaaliksi.
Keuhkonsiirron jälkeen Reino pääsi ylös sängystä viidentenä päivänä ja siitä seuraavana päivänä hän aloitti jo kävelyharjoitukset ja sitten kuntopyörällä ajon ja lihasvoimaharjoitukset. Sairaalassa Reino oli kolme viikkoa ja kuntoutuminen jatkui kotona.
Entisiin töihinsä Reino palasi kolmen kuukauden kuluttua leikkauksesta ja hän on edelleen töissä kokopäiväisesti. Vajaa yhdeksän kuukautta keuhkonsiirrosta hän osallistui jo Elinsiirron saaneiden EM-kisoihin Vantaalla lajeinaan lentopallo ja petankki.
Toivon, että kaikille elinsiirtoa tarvitseville kävisi yhtä hyvä tuuri kuin minulla.
– Kenelle tahansa voi tulla eteen yllättävä käänne. Toivon, että kaikille elinsiirtoa tarvitseville kävisi yhtä hyvä tuuri kuin minulla, vaikka elinluovuttajista on kova pula.