Siirry sisältöön

JYP sanoo KYLLÄ elinluovutukselle

Elinsiirtoviikkoa vietetään 7.–14.10.2023. KYLLÄ elinluovutukselle on otteluisäntänä, kun JYP kohtaa Kärpät lauantaina 7.10. klo 17 LähiTapiolan Areenalla Jyväskylässä.
Kaksi jääkiekkoilijaa esittelee elinluovutuskorttia.

Suomessa lähes 500 ihmistä odottaa pääsyä elinsiirtoa. Syyskuun loppuun mennessä oli tehty 357 elinsiirtoa. Siirrettävistä elimistä on jatkuva pula. Elinsiirtoa odottavia menehtyy, kun sopivaa siirrännäinen ei löydä ajoissa.

KYLLÄ elinluovutukselle -toiminta on mukana lauantaina 7.10. klo 17 pelattavassa JYP-Kärpät jääkiekko-ottelussa. KYLLÄ elinluovutukselle -ständit löytyvät jäähallin sisäänkäyntien yhteydestä. Isältään munuaisen saanut kuusivuotias Oiva pudottaa ottelun avauskiekon.

JYP ei epäröinyt lähteä mukaan Munuais- ja maksaliiton hallinnoiman KYLLÄ elinluovutukselle -toiminnan haasteeseen allekirjoittaa elinluovutuskortti.

– Toivomme, että tämä tapahtuma lisää tietoisuutta elinsiirroista ja rohkaisee ihmisiä ilmaisemaan elinluovutustahtonsa. Tähän kampanjaan osallistuminen on meille todella tärkeää. Tarpeeksi monet eivät ole tietoisia elinluovutustahdosta ja siitä, kuinka se voi pelastaa ihmishenkiä, kertoo markkinointipäällikkö Severi Allonen.

Lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole sitä eläessään kieltänyt. Mahdollisen luovuttajan tahto on kuitenkin aina pyrittävä selvittämään, ja elinluovutuksen mahdollisuudesta ja sen merkityksestä on keskusteltava läheisten kanssa. Lompakosta löytyvä elinluovutuskortti, tai merkintä Omakannassa, kertoo tahdon selkeästi läheisillekin. Elinluovutustahdon ilmaiseminen varmistaa siis oman tahdon toteutumisen ja selkeyttää elinluovutusprosessia.

– Jaamme ottelussa tietoa elinluovutuksista ja elinsiirroista sekä elinluovutuskortteja. Tule otteluun hakemaan elinluovutuskortti, jos sinulla ei vielä ole sitä, kehottaa vapaaehtoistyön koordinaattori Tuula Makkonen Munuais- ja maksaliitosta.

Mukana järjestämässä on Keski-Suomen munuais- ja maksayhdistys Kemusi.