Siirry sisältöön

Jukka sai munuaisen puolisoltaan

Keikkamuusikon työssä dialyysi vaati tarkkaa aikataulutusta. Arki helpottui, kun Jukka sai puolisoltaan Miialta munuaisen. Leikkauspäivä oli Sibeliuksen syntymäpäivä, ja siitä munuainenkin sai nimekseen Sibelius. Nyt pariskunta aikoo toteuttaa yhteiset haaveensa.

Seitsemän vuotta sitten Jukan munuaisarvot alkoivat huonontua. Hän pärjäsi lääke- ja ravitsemushoidolla useita vuosia, vaikka loppuaikana munuaisista toimikin vain 10 prosenttia. Vuoden 2016 tammikuussa oli kuitenkin aika aloittaa dialyysi.

Jukka on keikkamuusikko ja soittaa työkseen trumpettia. Hän teki hemodialyysin omatoimisesti kotona yleensä maanantaina, tiistaina, keskiviikkona ja aikaisin perjantaiaamulla. Siitä hän lähti suoraan keikalle, mistä kotiin pääsi joskus vasta sunnuntai-aamuna.

Uusi munuainen käy mielessä joka päivä, vaikkei sitä koko aikaa ajattelekaan. Kuulostelen omaa vointiani varmaan aiempaa enemmän.

Miia tiesi, että munuaisen voi luovuttaa perhepiirissä, mutta hän luuli, että luovuttajan ja saajan pitää olla samaa veriryhmää. Näin ei kuitenkaan enää ole välttämättä. Elokuussa Miia ja hänen munuaisensa todettiin terveiksi. Hän pystyi luovuttamaan toisen munuaisensa Jukalle.

Leikkaus tehtiin muusikolle sopivasti Sibeliuksen syntymäpäivänä joulukuussa. Siitä Jukan uusi munuainenkin sai nimekseen Sibelius. Se alkoi toimia heti leikkauspöydällä. Pariskunnan arki muuttui merkittävästi. Vaikkei dialyysi varsinaisesti haitannut elämää, ei heidän tullut sitä ikäväkään. Miia palasi työhön helmikuun alussa. Hänen munuaisarvonsa palautui nopeasti normaalille tasolle, kun toinen munuainen otti poistetun tehtävät.

– Olisin edelleen valmis luovuttamaan munuaiseni kenelle tahansa läheiselleni. Sain paljon tietoa luovutuksesta ja sen jälkeisestä tilanteesta. Tiesin, että yhdellä munuaisella tulee toimeen hyvin, Miia sanoo.