Siirry sisältöön

Ennätysmäärä elinsiirtoja – elinluovutustahdon ilmaisu on silti tärkeää

Suomessa tehtiin viime vuonna ennätykselliset 475 elinsiirtoa. Vuoden lopussa uutta elintä odotti 451 ihmistä. Vaikka elinsiirtoja tehtiin runsaasti, kaikille uusi elin ei ehdi ajoissa.
Tietoa elinsiirroista vuonna 2023

Jokaisella on mahdollisuus tehdä hyvää kuolemansakin jälkeen: elinluovuttaja voi pelastaa jopa kuuden ihmisen hengen.

Elinluovutustahdon ilmaiseminen on edelleen tärkeää. Se varmistaa oman tahdon toteutumisen ja selkeyttää elinluovutusprosessia. Lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole sitä eläessään kieltänyt. Mahdollisen luovuttajan tahto on kuitenkin aina pyrittävä selvittämään, ja elinluovutuksen mahdollisuudesta ja sen merkityksestä on keskusteltava läheisten kanssa. 

– Tiedossa oleva elinluovutustahto helpottaa myös läheisiä, jos he joutuvat vastaamaan kysymykseen yllättäen tilanteeseen, jossa oma läheinen voisi olla elinluovuttaja. Ajatus siitä, että läheinen pystyi kuolemansa jälkeenkin pelastamaan ihmishenkiä, voi monesta tuntua myöhemmin lohduttavalta ja arvokkaalta, kertoo Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa.

Tietäisitkö sinä läheisesi elinluovutustahdon? Suomalaisista vain 30 prosenttia kertoo tietävänsä sen. Vain 38 prosenttia on ilmaissut tahtonsa, vaikka 83 prosenttia on valmis luovuttamaan elimensä kuolemansa jälkeen. (Munuais- ja maksaliitto, Kantar Public Gallup 2023)

Paperinen elinluovutuskortti lompakossa on perinteinen ja varma tapa ilmaista oma elinluovutustahtonsa. Tahdon voi kirjata myös OmaKantaan. Android-puhelimeen voit ladata sovelluskaupoista ilmaiseksi elinluovutuskortti-appin. Tiedot voi kirjata myös puhelimen hätätietoihin. Tärkeintä on kuitenkin kertoa tahtonsa läheisilleen, jotta he voivat kertoa tahdon hoitohenkilökunnalle, kun ei itse enää voi.

Elinluovuttajaksi voi päätyä kolmella tavalla. Suurin osa elinsiirroista tehdään edelleen aivokuolleilta elinluovuttajilta saaduilla elimillä. Aivokuolema tarkoittaa täydellistä aivoverenkierron ja kaiken aivotoiminnan pysyvää loppumista. Nykyään Suomessa on mahdollista olla elinluovuttaja myös verenkierron pysähtymisen ja kuoleman toteamisen jälkeen. Terve ihminen voi myös jo eläessään luovuttaa toisen munuaisensa. Viime vuonna munuaisensiirtoja elävältä luovuttajalta tehtiin 45.

Päinvastoin kuin luullaan, ikä estää harvemmin elinluovutuksen. Tällä hetkellä jopa 85-vuotias voi toimia elinluovuttaja. Vakavakaan perustauti ei myöskään estä luovutusta. Ainoastaan viiden vuoden sisällä sairastettu syöpä ja HIV- ja B-hepatiittivirustartunnat ovat este luovutukselle.

Paperisen elinluovutuskortin voi tilata ilmaiseksi osoitteesta www.elinluovutuskortti.fi. 

Elinsiirrot vuonna 2023
Munuainen 321
Maksa 78
Haima 28
Keuhko 28
Sydän 19
Suolensiirto 1