Siirry sisältöön

Elinsiirtoviikkoa vietetään 7.–14.10.

Elinsiirtoviikkoa vietetään Suomessa 7.–14.10.2023. Euroopan elinluovutuspäivä on lauantaina 7.10. Elinsiirtoviikolla muistutetaan elinluovutustahdon ilmaisemisen tärkeydestä. Siirrettävistä elimistä on jatkuva pula. Kuolemansa jälkeenkin elinluovuttaja voi auttaa monia …

Elinsiirtoviikkoa vietetään Suomessa 7.–14.10.2023. Euroopan elinluovutuspäivä on lauantaina 7.10. Elinsiirtoviikolla muistutetaan elinluovutustahdon ilmaisemisen tärkeydestä. Siirrettävistä elimistä on jatkuva pula. Kuolemansa jälkeenkin elinluovuttaja voi auttaa monia ja pelastaa jopa kuuden ihmisen hengen.

Lähes 500 ihmistä odottaa Suomessa pääsyä elinsiirtoon. Elokuun loppuun mennessä on tehty 320 elinsiirtoa. Siirrettävistä elimistä on jatkuva pula. Elinsiirtoa odottavia menehtyy, koska sopiva siirrännäinen ei löydy ajoissa.

Elinsiirtoviikolla muistutetaan elinluovutustahdon ilmaisun tärkeydestä.

– Suomalaiset suhtautuvat elinluovutukseen myönteisesti ja tuntevat elinluovutusta koskevan lain hyvin, mutta liian harva on ilmaissut elinluovutustahtonsa, sanoo KYLLÄ elinluovutukselle toiminnasta vastaavan Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa.

Elimensä olisi valmis luovuttamaan kuolemansa jälkeen 83 prosenttia suomalaisista, vain kahdeksan prosenttia kieltää luovutuksen. Kuitenkin vain kolmasosa, eli 38 prosenttia, on ilmaissut tahtonsa. 

Lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole sitä eläessään kieltänyt. Moni ajatteleekin, että elinluovutuskorttia, tai muuta tahdon ilmaisua, ei enää tarvita. Mahdollisen luovuttajan tahto on kuitenkin aina pyrittävä selvittämään, ja elinluovutuksen mahdollisuudesta ja sen merkityksestä on keskusteltava läheisten kanssa. Lompakosta löytyvä elinluovutuskortti, tai merkintä OmaKannassa, kertoo tahdon selkeästi läheisillekin. Elinluovutustahdon ilmaiseminen varmistaa siis oman tahdon toteutumisen, selkeyttää elinluovutusprosessia ja nopeuttaa ihmishenkien pelastamista.

Elinsiirto pelastaa saajansa hengen tai ainakin parantaa elämänlaatua merkittävästi. Moni palaa opiskelemaan tai töihin ja voi elää täysin normaalia elämää. Suomessa tehdään munuaisen-, maksan-, haiman-, keuhkon-, sydämen- ja ohutsuolensiirtoja.

Elinsiirtoviikkoa vietetään 7.–14.10. Euroopan elinluovutuspäivä on lauantaina 7.10. Viikon ohjelmassa on jääkiekko-ottelu, valokuvanäyttely, etäluento ja paikallisia tapahtumia. Lisätietoa Elinsiirtoviikosta saa osoitteesta www.elinluovutuskortti.fi/elinsiirtoviikko(siirryt toiseen palveluun).

Elinsiirtoviikon ohjelma

JYP-jääkiekko-ottelu 7.10.

KYLLÄ elinluovutukselle on otteluisäntänä, kun JYP kohtaa Kärpät lauantaina 7.10. klo 17 LähiTapiolan Areenalla Jyväskylässä. Avauskiekon pudottaa munuaisen isältään saanut kuusivuotias Oiva, josta esitetään myös video ennen ottelun alkua. Areenalla jaetaan elinluovutuskortteja ja tietoa ennen ottelua ja väliajoilla.

Pop up -valokuvanäyttely Second Chance

Second Chance -valokuvanäyttely Mall of Triplassa, Helsingissä, kertoo valokuvaajamestari Sanna Kostamon matkasta dialyysihoidoista munuaisensiirtoon. Idea teoksesta syntyi jo silloin, kun Kostamon munuaisten toiminta alkoi heiketä. Syy Kostamon omien munuaisten pettämiseen ei ole koskaan selvinnyt täysin. Hän aloitti hemodialyysihoidot syksyllä 2020. Kostamo kävi kolme kertaa viikossa dialyysissä yksikössä. Munuaisensiirron Kostamo sai tammikuussa 2022.

Second Chance -kuvien kautta muutkin kuin elinsiirron saaneet tai heidän läheisensä voivat läpikäydä vaikean sairauden herättämiä tunteita. Kuvia voi tulkita oman elämänsä ja tunteidensa kautta. Sarja sisältää dokumentaarisia kuvia ja tilanteiden herättämiä tunteita ilmaisevia teoksia.

Valokuvanäyttelyyn voi tutustua Mall of Tripla -kauppakeskuksen kolmannen kerroksen liiketilassa.

Etäluento: Elinluovutus ja elinsiirrot 10.10.

Etäluento kertoo elinluovutuksen merkityksestä ja siihen liittyvästä lainsäädännöstä, elinsiirroista ja niiden merkityksestä elinsiirron saajalle sekä munuaisensiirroista elävältä luovuttajalta. Luennon lopussa netin kautta voi esittää kysymyksiä luennoitsijoille. Luennolla saa ensi-iltansa kolme elinsiirron saaneesta kertovaa videota.

Ohjelma:
Elinluovutus, elinluovutustoiminnan vastuulääkäri, neurologi Kirsi Rantanen, HUS
Elinsiirrot, osastonylilääkäri, dosentti Marko Lempinen, elinsiirto- ja maksakirurgia, HUS
Munuaisensiirto elävältä luovuttajalta, vatsaelinkirurgian erikoislääkäri Kaisa Ahopelto, Vatsakeskus, HUS

Luentoa voi seurata osoitteessa https://www.webcasting.fi/muma/iEBHwsZc/(siirryt toiseen palveluun).

TAHDON-kiertue

Elinluovutuksesta ja elinsiirroista jaetaan tietoa paikallisissa tapahtumissa. Lisäksi asia on esillä useiden sairaaloiden OLKA-pisteillä.

7.10. Vaasa, Minimani, Laivakatu 13, klo 13–15
12.10. Hamina, syysmarkkinat klo 9–17
12.10. Hämeenlinna, Prisma klo 10–15
12.10. Vaasa, Minimani, Laivakatu 13, klo 15–17
14.10. Helsinki, Kauppakeskus Kaari, klo 10–14
14.10. Rovaniemi, Lappia-kirjasto, klo 11–15
14.10. Lappeenranta, Prisma, klo 10–14

(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)