Siirry sisältöön

Ensimmäinen haimansiirto tehtiin Suomessa vuonna 2010. Nykyään haimansiirtoja tehdään 25–30 vuosittain. Kaikkiaan Suomessa on tehty noin 270 haimansiirtoa. Yleensä haimansiirto tehdään yhdessä munuaisensiirron kanssa. Haima saadaan munuaisen kanssa samalta aivokuolleelta luovuttajalta. Haimansiirtojen tulokset ovat Suomessa olleet hyviä. Vuoden kuluttua siirron saaneesta on elossa 97 prosenttia ja 94 prosenttia siirteistä toimii. 

Diabeteksen aiheuttama munuaisvaurio on Suomessa yleisin munuaisensiirron syy. Tyypin 1 diabeteksessa haiman insuliinia tuottavat solut eivät toimi, minkä vuoksi verensokerin määrä suurenee. Haiman- ja munuaisensiirto soveltuu vain pienelle osalle munuaisten vajaatoiminnasta kärsivistä tyypin 1 diabetesta sairastavista, jotka ovat alle 60 vuotiaita. Haimansiirto on ainoa menetelmä, jolla voidaan päästä insuliinihoidosta eroon moneksi vuodeksi. Tavoitteena on estää diabeteksen aiheuttamien muiden komplikaatioiden kehittyminen.

Siirretty elin on toisen ihmisen kudosta. Elinsiirtoon liittyy aina hyljintäriski. Hyljinnänestolääkitystä on käytettävä lopun elämää.

Nainen istuu ulkona terassilla

Uusi munuainen ja haima pelastivat Tessan

Nuoruudessa Tessa laiminlöi diabeteksensa hoidon. Tieto sen aiheuttamasta munuaistaudista oli järkytys. Dialyysi sujui kuitenkin hyvin ja yhdistetty munuaisen- ja haimansiirto toi Tessan takaisin elävien kirjoihin.

Uusi haima muutti Katjan elämän

Läheisen tuki on korvaamaton, kun sairaus koettelee. Katja koki monta vaikeaa vaihetta ennen yhdistettyä munuaisen- ja haimansiirtoa, mutta ei miettinyt kertaakaan, että Mika olisi jättänyt hänet. Nyt Katja pärjää täysin ilman insuliinia ja on palannut työelämään.

Nainen ja mies seisovat ulkona syksyisessä säässä

Haimansiirron jälkeen voi päästä eroon insuliinihoidosta.

28

Vuonna 2023 tehtiin yhteensä 28 haimansiirtoa.

2010

Haimansiirtoja on tehty vuodesta 2010 saakka.

270

Haimansiirtoja on tehty Suomessa noin 270.