Risto sai munuaisen ja kaksoset

Ristolle tehtiin munuaisensiirto kymmenen vuotta sitten. Vointi on pysynyt hyvänä sen jälkeen. Nyt elämää ilostuttavat myös kaksostyttäret.

Ristolla todettiin munuaisten vajaatoiminta kutsunnoissa 1986. Lääkäri sanoi, mitä odotettavissa voisi olla parinkymmenen vuoden kuluttua. Se tuntui nuoresta miehestä pitkältä ajalta ja elämä jatkui.

Munuaisten toiminta kuitenkin heikkeni vähitellen. Lääkemääriä lisättiin. Kesällä 2004 piti aloittaa dialyysihoito.


Risto sai munuaisensiirron

– Ajatuksessa oli nielemistä, sillä en ollut mielestäni huonossa kunnossa. Jälkikäteen ajatellen oli hyvä, että lääkäri puhui minut ympäri. Vointi säilyikin hyvänä ja pääsin nopeasti siirtolistalle, Risto miettii.

Risto teki talven ajan dialyysia omatoimisesti kotona. Aprillipäivänä puhelin soi. Uusi munuainen oli löytynyt. Risto kasteli kukat työpaikalla ja käveli puolen tunnin matkan sairaalaan.


"Kutsu siirtoon tuli aprillipäivänä. Ajattelin, ettei kellään voisi olla niin mustaa huumoria."


Munuaisensiirrosta toipui nopeasti

– Heräsin seuraavana aamuna ja minulla oli uusi munuainen. Pidän sitä jonkinlaisena ihmeenä.

Risto toipui hyvin ja palasi arkeen. Munuaisen toiminta on ollut tasaista eikä ongelmia ole ollut. Se sai kuitenkin ajattelemaan perheen perustamista. Ensin jännitti, mitä lääkärit sanoisivat ajatuksesta. Vaikuttaisiko elinsiirron jälkeen käytettävä hyljinnänestolääkitys asiaan.

Lupa heltisi. Kaksostytöt syntyivät 9 vuoden kuluttua munuaisensiirrosta. Tytöt pääsivät kotiin kahden viikon ikäisinä. Kaksoset ovat sekoittaneet myös vanhempien päivärytmin

– Ihmettelin, kun ennen lasten syntymää minuakin kehotettiin kuntoilemaan ja pitämään itsestäni huolta. Nyt ymmärrän miksi.

– Aluksi en osannut kuin hämmästellä kaksosia. Parin kuukauden kuluttua mieleen alkoi nousta kysymyksiä omasta voinnista ja siitä, miten perhe pärjää, jos minulle sattuu jotain.

Riston mielessä kävi ajatus sairauden periytyvyydestä ja että myös tytöille voisi kehittyä munuaisvika. Hänen munuaissairautensa syy on arvailujen varassa. Epäillään, että syynä olisi lapsuudessa sairastettu virtsatieinfektio.

– Yritän elää niin, että en kasaa huolia sairaudesta.Marjolla on uusi sydän

Marjolla on uusi sydän

Tavallinen flunssa vei Marjon pariksi kuukaudeksi sairaalaan. Ainoa hoitokeino sydänläpän tulehdukseen oli sydämensiirto. Marjo ajattelee, että elämä vanhan sydämen kanssa olisi tylsempää, ainakaan hän ei olisi urheilija.

Lue lisää

Uusi munuainen on mahdollisuus

Uusi munuainen on mahdollisuus

Tuisku-Tuulia odotti uutta munuaista kaksi vuotta. Nyt hän osaa arvostaa normaalia elämää. Elinsiirto on tuonut eteen uusia mahdollisuuksia.

Lue lisää

Runo sai munuaisen isältään

Runo sai munuaisen isältään

Runo voi nyt elää normaalia pienen pojan elämää. Hän sai vuoden ikäisenä uuden munuaisen isältään. Perhe sanoo, että arkielämän pienet murheet ovat saaneet kokonaan uuden mittakaavan.

Lue lisää

Maksansiirto ei rajoita elämää

Maksansiirto ei rajoita elämää

Maksansiirto on aina ollut osa Ellan elämää. Hän sai uuden maksan 9 kuukauden ikäisenä. Nyt hän on parikymppinen opiskelija. Maksansiirto ei ole estänyt harrastamasta, eikä se ole vaikuttanut ammatinvalintaan.

Lue lisää

Keuhkonsiirto antoi uuden elämän

Keuhkonsiirto antoi uuden elämän

Keuhkosairaus vei Tuijan viideksi vuodeksi happiletkun päähän ja teki liikkumisen ja lopulta pelkän olemisenkin vaikeaksi. Keuhkonsiirto oli ihme, joka antoi paitsi uuden elämän, liikkumisen riemun takaisin.

Lue lisää

Maksansiirrolla normaali elämä

Maksansiirrolla normaali elämä

Sampolla todettiin parin kuukauden ikäisenä maksakirroosi, jonka pelättiin kehittyvän maksasyöväksi. Sampo sai uuden maksan vuoden ja kolmen kuukauden iässä. Nyt perhe voi elää ihanan normaalia arkea.

Lue lisää

Juhalla on uusi haima ja munuainen

Juhalla on uusi haima ja munuainen

Juha sai samalla kertaa uuden haiman ja munuaisen. Lahjan arvoa ei voi hänestä mitata millään mittarilla. Elinsiirronjälkeen hän on jälleen työkykyinen ja voi elää normaalia arkea perheensä kanssa.

Lue lisää

Sarveiskalvosiirto palautti näön

Sarveiskalvosiirto palautti näön

Hannu on saanut kahdesti sarveiskalvosiirron. Ilman niitä hän olisi sokeutunut. Siirtojen merkitys elämänlaadulle on ollut suuri. Sarveiskalvosiirto kuuluu kudossiirtoihin. Muita siirrettäviä kudoksia ovat mm. sydänläpät, luu, jänteet, rusto ja iho.

Lue lisää

musili

syke logo

ray-tukee