Liikkumaan uudella munuaisella

Suvi odotti uutta munuaista kolme vuotta. Liikuntaharrastus auttoi jaksamaan pitkän odotusajan.

Suvilla todettiin munuaisten vajaatoiminta vuonna 2007.

– Se oli shokki. Olin elänyt terveellisesti. En ollut tupakoinut, etten saisi syöpää. En käyttänyt alkoholia, ettei maksani tuhoutuisi. En voinut ymmärtää, että joutuisin dialyysiin ja tarvitsisin elinsiirron, Suvi muistelee.


suvi

Suvi teki vatsakalvodialyysia omatoimisesti kotona. Hän kytki itsensä dialyysikoneeseen yöksi. Vähitellen hoito muuttui osaksi normaalia elämää.

– Tavallaan oli rankkaa, että joutui kantamaan vastuun omasta hoidostaan. Toisaalta se motivoi pitämään huolta itsestään.


Joulun alla Suvi oli kenkäkaupassa, kun lääkäri soitti, että sopiva munuainen oli löytynyt. Kengät jäivät hyllyyn.


Liikunta toi hyvän mielen

Dialyysiaikana Suvi löysi liikunnan. Hän oli käynyt aiemminkin salilla. Kun huomasi, että säännöllinen liikunta auttoi voimaan paremmin, siihen jäi koukkuun.

– Salilla käynti oli sosiaalinen tapahtuma, sieltä sai aina hyvän mielen. Kunto kohosi ja liikunta poisti turvotuksia. Dialyysihoito ei estänyt lihasten kasvua, koska pyrin huolehtimaan proteiinin saannista. Se ei ollut helppoa, sillä munuaispotilaan ruokavaliossa on paljon rajoituksia.

Suvi kävi salilla, jumpassa ja spinningissä. Hän oli aina ajatellut, ettei pidä juoksemisesta, mutta päätti kokeilla sitäkin. Juoksuharrastus alkoi tammikuussa ja huhtikuussa Suvi selvitti tiensä maaliin Länsiväyläjuoksussa. Hän aloitti myös itse personal trainer -opinnot, jotta voisi auttaa muita pitkäaikaissairaita löytämään voimaa liikunnasta.

Uusi munuainen löytyi jouluksi

Suvi odotti uutta munuaista kolme vuotta.

– Aluksi kutsua elinsiirtoon odotti koko ajan, mutta sitten siihen tottui ja uskalsin elää normaalia elämää, Suvi kertoo.

Joulun alla Suvi oli kenkäkaupassa, kun puhelin soi. Lääkäri kyseli, missä Suvi on ja koska tämä ehtisi sairaalaan. Ensin Suvi ei ymmärtänyt, mistä on kyse. Kun lääkäri kertoi, että sopiva munuainen oli löytynyt, kengät jäivät hyllyyn ja Suvi lähti ajamaan kohti Meilahden sairaalaa.

Siirtoleikkaus meni hyvin. Vointi alkoi parantua päivä päivältä. Sairaalassa Suvi oli vain reilun viikon. Leikkauksen jälkeen salilta piti pysyä pois kolme kuukautta.

– Se tuntui ikuisuudelta. Kunto oli huonontunut ja liikunta piti aloittaa alusta. Tavoitteena on sixpack kesäksi, muttei tiedä miksi kesäksi, Suvi nauraa.


Marjolla on uusi sydän

Marjolla on uusi sydän

Tavallinen flunssa vei Marjon pariksi kuukaudeksi sairaalaan. Ainoa hoitokeino sydänläpän tulehdukseen oli sydämensiirto. Marjo ajattelee, että elämä vanhan sydämen kanssa olisi tylsempää, ainakaan hän ei olisi urheilija.

Lue lisää

Uusi munuainen on mahdollisuus

Uusi munuainen on mahdollisuus

Tuisku-Tuulia odotti uutta munuaista kaksi vuotta. Nyt hän osaa arvostaa normaalia elämää. Elinsiirto on tuonut eteen uusia mahdollisuuksia.

Lue lisää

Runo sai munuaisen isältään

Runo sai munuaisen isältään

Runo voi nyt elää normaalia pienen pojan elämää. Hän sai vuoden ikäisenä uuden munuaisen isältään. Perhe sanoo, että arkielämän pienet murheet ovat saaneet kokonaan uuden mittakaavan.

Lue lisää

Maksansiirto ei rajoita elämää

Maksansiirto ei rajoita elämää

Maksansiirto on aina ollut osa Ellan elämää. Hän sai uuden maksan 9 kuukauden ikäisenä. Nyt hän on parikymppinen opiskelija. Maksansiirto ei ole estänyt harrastamasta, eikä se ole vaikuttanut ammatinvalintaan.

Lue lisää

Keuhkonsiirto antoi uuden elämän

Keuhkonsiirto antoi uuden elämän

Keuhkosairaus vei Tuijan viideksi vuodeksi happiletkun päähän ja teki liikkumisen ja lopulta pelkän olemisenkin vaikeaksi. Keuhkonsiirto oli ihme, joka antoi paitsi uuden elämän, liikkumisen riemun takaisin.

Lue lisää

Maksansiirrolla normaali elämä

Maksansiirrolla normaali elämä

Sampolla todettiin parin kuukauden ikäisenä maksakirroosi, jonka pelättiin kehittyvän maksasyöväksi. Sampo sai uuden maksan vuoden ja kolmen kuukauden iässä. Nyt perhe voi elää ihanan normaalia arkea.

Lue lisää

Juhalla on uusi haima ja munuainen

Juhalla on uusi haima ja munuainen

Juha sai samalla kertaa uuden haiman ja munuaisen. Lahjan arvoa ei voi hänestä mitata millään mittarilla. Elinsiirronjälkeen hän on jälleen työkykyinen ja voi elää normaalia arkea perheensä kanssa.

Lue lisää

Sarveiskalvosiirto palautti näön

Sarveiskalvosiirto palautti näön

Hannu on saanut kahdesti sarveiskalvosiirron. Ilman niitä hän olisi sokeutunut. Siirtojen merkitys elämänlaadulle on ollut suuri. Sarveiskalvosiirto kuuluu kudossiirtoihin. Muita siirrettäviä kudoksia ovat mm. sydänläpät, luu, jänteet, rusto ja iho.

Lue lisää

musili

syke logo

ray-tukee