Ajankohtaista

30.9.2016 8.27

Valtakunnallinen Elinluovutuskortti-kiertue saapuu Tampereelle 6.10

Euroopan elinsiirtopäivä on 8. lokakuuta. Sen kunniaksi neljälle paikkakunnalla nousee ensi viikolla päivän ajaksi Luovuttaja-installaatio muistuttamaan elinluovutuskortista. Torstaina 6.10 klo 13 Tampereen Koskipuistossa ohikulkija voi lunastaa itselleen yhden installaation 100 paidasta allekirjoittamalla elinluovutuskortin.

Euroopan elinsiirtopäivää vietetään ensi viikolla valtakunnallisen Luovuttaja-kiertueen merkeissä. Tarkoitus on muistuttaa elinluovutuskortista, sillä vain neljännes suomalaisista on allekirjoittanut sen. Suomessa elinsiirtoa odottaa tälläkin hetkellä 450 ihmistä. Yksi luovuttaja voi pelastaa jopa kuuden ihmisen hengen.

– Lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, ellei ole sitä eläessään vastustanut.  Jos mahdollisella elinluovuttajalla ei ole elinluovutuskorttia, hänen tahtoaan tiedustellaan omaisilta. Kortti kertoo läheisillekin tahdon selkeästi, elinluovutuskortin markkinoinnista vastaavan Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa muistuttaa.

Kiertue toteutetaan yhteistyössä paikallisten taidealan oppilaitosten kanssa.

– Haluamme tavoittaa nuoria aikuisia, jotka tuntevat heikoiten elinluovutuskortin. Taiteen avulla toivomme saavamme uusia tulkintoja vaikeasta aiheesta, Inomaa jatkaa.

Tamk:n opiskelijat loihtivat installaation
Koskipuistoon nousee torstaina 6.10. klo 11 Tampereen ammattikorkeakoulun Fine Art -opiskelijoiden osuuskunnan suunnittelema interaktiivinen Luovuttaja-installaatio, mikä koostuu sadasta Special Edition Luovuttaja -paidasta. Paidan Luovuttaja-logon on suunnitellut suomalaisen muodin ykköstähti Ivana Helsinki.

Ohikulkija voi saada palan installaatiota eli paidan itselleen. Luovuttaja-paitoja on jaossa 100. Installaatio purkautuu sitä mukaan, kun ohikulkija allekirjoittaa elinluovutuskortin. Installaatio on kolmiulotteinen valoteos.

– Installaatiossa luovuttaja ja vastaanottaja ovat saman katon alla ja näin tärkeässä yhteydessä toisiinsa. Valo syttyy sitä mukaan, kun ohikulkija allekirjoittaa elinluovutuskortin. Paitojen vähentyessä valoa paljastuu yhä enemmän ja lopulta teos on pelkkää valoa, yksi teoksen tekijöistä Tereza Holubova paljastaa.

Jos omaa elinluovutuskorttia ei pääse hakemaan paikanpäältä, paperisen kortin voi tilata ilmaiseksi kotiinsa osoitteesta www.elinluovutuskortti.fi. Älypuhelinsovellus löytyy kaikista sovelluskaupoista nimellä elinluovutus.

Luovuttaja-lähettiläät
Luovuttaja-kampanjan lähettiläinä on viisi rohkeaa julkkisuuden henkilöä: fitnessbloggaaja Janni Hussi, vapaaottelija Teemu Packalén, laulaja Kim Herold, radio- ja televisiojuontaja Tuija Pehkonen ja jääkiekkoilija Pekka Jormakka.

Lue Luovuttaja-lähettiläiden koko tarinat
Tuija Pehkonen www.elinluovutuskortti.fi/tuija
Janni Hussi www.elinluovutuskortti.fi/janni
Teemu Packalén www.elinluovutuskortti.fi/teemu
Kim Herold www.elinluovutuskortti.fi/kim
Pekka Jormakka www.elinluovutuskortti.fi/pekka

Luovuttaja-kiertue
Luovuttaja-kiertue toimii Luovuttaja-paitojen jakelukanavana. Tarkoituksena on muistuttaa ihmisiä elinluovutuskortin allekirjoittamisesta. Special Edition -paidan voi saada omakseen vain kampanjan aikana. Installaatiot purkautuvat, kun ohikulkija allekirjoittaa elinluovutuskortin tai lataa elinluovutus-sovelluksen ja saa itselleen Luovuttaja-paidan.

Jyväskylä 5.10. kävelykatu klo 13 alkaen
Tampere 6.10. Koskipuisto klo 13 alkaen
Kuopio 7.10. Kauppatori klo 13 alkaen
Helsinki 8.10. Kolmen sepän aukio klo 11 alkaen

Lisätietoa elinsiirtopäivästä
www.elinluovutuskortti.fi/elinsiirtopaiva

Elinluovutuskortti somessa
Facebook @kyllaelinluovutukselle
Instagram @elinluovutuskortti
Twitter @elinluovutus

Tampere elinsiirtopäivä 6.10.


Palaa otsikoihinmusili

syke logo

STM_tukee_Veikkauksen_tuotoilla web