Ajankohtaista

7.7.2016 7.55

Siirrettävistä sydämistä on pula

Suomessa on vuoden ensimmäisen puoliskon aikana tehty 197 elinsiirtoa. Viime vuosi oli ennätysvuosi, ja siirtoja tehtiin silloin 391. Uutta elintä Suomessa odottaa yli 400 ihmistä. Siirrettävistä elimistä, varsinkin sydämistä, on silti edelleen pula. Elinluovutuskortti on edelleen tärkeä.

Eniten alkuvuoden aikana on tehty munuaisensiirtoja, 30.6. mennessä 138. Munuaisensiirtolistalla on kuitenkin jatkuvasti yli 300 ihmistä. Uutta munuaista voi odottaa dialyysihoidossa, joka korvaa omien munuaisten toimintaa. Hoito on sitovaa ja munuaisensiirto parantaa merkittävästi saajansa elämänlaatua. Onnistuneen siirron jälkeen suurin osa palaa töihin tai opiskelemaan ja voi elää normaalia elämää.

Maksansiirtoja ensimmäisen puolen vuoden aikana on tehty 28. sydämen- ja keuhkonsiirtoja molempia 10. Yhdistettyjä munuaisen- ja haimansiirtoja on ollut 11.

Tehtyjen elinsiirtojen määrää rajoittaa pula siirrettävistä elimistä. Eniten puutetta on siirrettävistä sydämistä. Vain noin joka viides elinluovuttaja soveltuu sydänluovuttajaksi. Muissa Pohjoismaissa luku on korkeampi.

– Emme ole toistaiseksi löytäneet tähän mitään yksittäistä syytä, mutta tätä pyritään selvittämään. Lisäksi elinluovutustoimintaa tehostetaan STM:n alaisen kansallisen työryhmän toimesta. Aivokuolleiden elinluovuttajien keski-ikä on noussut vuosi vuodelta, myös sydänluovuttajien osalta, mutta yli 60–65-vuotias kelpaa harvoin sydänluovuttajaksi, vaikka hän voi olla hyvä munuais-, maksa- tai keuhkonluovuttaja, kertoo professori, oyl Karl Lemström, HYKS Sydän- ja keuhkokeskus ja Helsingin yliopisto.

Sydämensiirtoa käytetään loppuvaiheen vaikean sydämen vajaatoiminnan hoitona silloin, kun muita hoitoja ei enää ole. Kun sydänsiirrännäistä ei ole saatavilla, potilaan äkillisesti sairastuessa tai tilan huonontuessa, sydämen vasemman kammion mekaanista tukilaitetta voidaan käyttää siltana sydämensiirtoon. 

– Sydämensiirtoa odottaa tällä hetkellä noin 30 ihmistä. Heistä 40 prosentilla on mekaaninen tukilaite. Laitteen kanssa sydämensiirtoa on pisimillään odottanut 4,5 vuotta.

Elinluovutuskortti on helppo tapa tehdä hyvää

Lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole sitä eläessään vastustanut.

– Oman tahdon toteutumisen varmistaa elinluovutuskortti tai kännykkään ladattava elinluovutus-sovellus. Niiden lisäksi on tärkeä kertoa kantansa läheisilleen, sillä heiltä kysytään mahdollisen elinluovuttajan mielipidettä, muistuttaa Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa.

Omaiset eivät voi kieltää elinluovutusta omaan tahtoonsa vedoten. Paperisen elinluovutuskortin voi tilata ilmaiseksi postilaatikkoonsa kesälläkin osoitteesta www.elinluovutuskortti.fi. Kännykkään voi ladata ilmaisen elinluovutus-sovelluksen kaikista sovelluskaupoista.

Elinluovutuskortin voi hakea myös Elinsiirron saaneiden EM-kisojen yhteydessä järjestettäviltä Elinsiirtoliikunnan Sporttitoreilta ympäri pääkaupunkiseutua. Elinsiirtoliikunnan viikon järjestää Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU yhteistyössä järjestöjen KYLLÄ elinluovutukselle -toiminnan kanssa Erasmus+ Sport -ohjelman osarahoituksella. Elinsiirron saaneiden Euroopan mestaruuskilpailut ovat Vantaalla 10.–17. heinäkuuta.

Elinsiirtoliikunnan viikon Sporttitori-tapahtumat 11.–16.7.

- Ma 11.7. klo 12.00–15.00: Tikkurilan tori, Vantaa
- Ti 12.7. klo 15.00–19.00: Kansalaistori, Helsinki
- Ke 13.7. klo 12.00–15.00: Käpylän urheilupuisto, Helsinki (Helsinki Cupin yhteydessä)
- To 14.7. klo 12.00–15.00: Kauppakeskus Jumbo, Vantaa
- Pe 15.7. klo 12.00–15.00: Kauppakeskus Sello, Espoo
- La 16.7. klo 12.00–15.00: Kauppakeskus Myyrmanni, Vantaa

2015 elinluovutuskortti


Palaa otsikoihinmusili

syke logo

STM_tukee_Veikkauksen_tuotoilla web