Ajankohtaista

8.10.2016 7.30

Ole luovuttaja Kolmen sepän aukiolla

Elinluovutuskortti-kiertue huipentuu Helsinkiin Euroopan elinsiirtopäivänä 8.10., kun Kolmen Sepän aukiolle nousee klo 11 Luovuttaja-installaatio. Elinluovutuskortin allekirjoittamalla voi lunastaa yhden installaation 450 paidasta. Paitojen Luovuttaja-logon on suunnitellut Ivana Helsinki.

Tänään vietetään Euroopan elinsiirtopäivää. Elinluovutuskorttia tunnetuksi tekevä Luovuttaja-kiertue huipentuu Kolmen sepän patsaalle Helsinkiin.

Aalto-yliopiston taidekasvatuksen opiskelijoiden suunnittelema Luovuttaja-installaatioon kuuluu 450 Special Edition Luovuttaja-paitaa, joiden logon on suunnitellut Ivana Helsinki. Määrä vastaa tällä hetkellä elinsiirtoa odottavien määrää. Installaatio purkautuu, kun ohikulkija luovuttaa, eli allekirjoittaa elinluovutuskortin, ja saa paidan itselleen.

– Ihmiset voivat olla toisilleen turva- ja suojaverkko, vaikka tietämättään ja tuntemattomille. Halusimme tehdä hetkeksi näkyväksi ihmisiä ja heidän tarinoitaan yleensä hyvin abstraktilla tasolla yhdistävät säikeet, sanovat Milena Arnkil, Ruska Berghäll ja Heidi-Annica Ljungqvist.

Jos omaa elinluovutuskorttia ei pääse hakemaan paikanpäältä, paperisen kortin voi tilata ilmaiseksi kotiinsa osoitteesta www.elinluovutuskortti.fi. Älypuhelinsovellus löytyy kaikista sovelluskaupoista nimellä Elinluovutus.

– Lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, ellei ole sitä eläessään vastustanut.  Jos mahdollisella elinluovuttajalla ei ole elinluovutuskorttia, hänen tahtoaan tiedustellaan omaisilta. Kortti kertoo läheisillekin tahdon selkeästi, elinluovutuskortin markkinoinnista vastaavan Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa muistuttaa.

Helsinki 8.10 klo 11 Luovuttaja


Palaa otsikoihinmusili

syke logo

STM_tukee_Veikkauksen_tuotoilla web