Ajankohtaista

11.7.2016 9.00

Elinluovutuskortteja Sporttitoreilla

Elinluovutuskortti on helppo tapa auttaa. Yksi luovuttaja voi pelastaa kuuden ihmisen hengen. Siirrettävistä elimistä on jatkuva pula. Kortteja jaetaan Elinsiirron saaneiden EM-kisojen Sporttitoreilla koko viikon.

Elinsiirron saaneiden EM-kilpailut alkavat maanantaina 11. heinäkuuta Vantaalla. Elinluovutuskortteja jaetaan samaan aikaan järjestettävän Elinsiirtoliikunnan viikon Sporttitoreilla ympäri pääkaupunkiseutua.

Suomessa yli 400 ihmistä odottaa elinsiirtoa. Siirrettävistä elimistä on jatkuva pula. Sairaus, jonka ainoa hoitomuoto on elinsiirto, voi koskettaa ketä tahansa.  Yksi elinluovuttaja voi pelastaa jopa kuuden ihmisen hengen. Elinluovutuskortilla antaa luvan elimiensä ja kudostensa käyttämiseen toisen ihmisen hyväksi kuolemansa jälkeen.

– Elinluovutuskortti on edelleen ajankohtainen. Lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole sitä eläessään vastustanut. Mahdollisen elinluovuttajan mielipidettä kysytään omaisilta. Kortti kertoo heillekin tahdon selkeästi, sanoo Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa.

Elinluovutuskortin voi ladata myös älypuhelimeen. Sovelluksen kautta oman tahdon voi kertoa läheisille entistä helpommin lähettämällä whatsapp-viesti, sähköposti tai jakamalla tieto someen. Elinluovutus-sovellus on saatavilla ilmaiseksi kaikista sovelluskaupoista.

– Sovelluksen kautta on helppo innostaa myös kavereita tekemään oma elinluovutuskortti, kun omansa jakaa vaikka Instagramiin.

Sporttitoreilla voi myös näyttää, että kannattaa elinluovutusta. Photobooth-pisteellä ohikulkijat kuvataan someen hashtagilla #elinluovutuskortti ja #vantaa2016. Kuvan jakamalla voi kannustaa myös kavereita hyvälle asialle.

Lajikokeiluita ja elinluovutuskortteja

Elinluovutuskorttien lisäksi Sporttitorilla on erilaisia sporttisia toimintapisteitä sekä esimerkiksi mahdollisuus tehdä maksuton kehonkoostumusmittaus. Ensimmäinen Sporttitori on Tikkurilan torilla maanantaina klo 12–15 ennen kisojen avajaisia, jotka alkavat klo 17.

Sporttitorien päätapahtuma on tiistaina Kansalaistorilla klo 15–19. Ilmaiskonsertissa esiintyvät rap-artistit Särre, Gracias ja MC KOO. Tapahtuman juontajana toimii toimittaja-selostaja Tero Karhu.

– Elinluovutuskortti edustaa mulle yhteisölähtöistä ajattelua. Elämässä on muutakin kuin me itse yksilöinä. Jos mun elimistä on jotain hyötyä, niin ilomielin suon ne jonkun toisen käyttöön, sanoo elinluovutuskortti-kampanjassa jo viime vuonna mukana ollut Särre.

Keskiviikkona Sporttitori on Helsinki Cupissa Käpylän urheilupuistossa. Torstaina vuorossa on kauppakeskus Jumbo Vantaalla, perjantaina Sello Espoossa ja lauantaina Myyrmanni Vantaalla. Kaikki loppuviikon tapahtumat ovat klo 12–15.

Elinsiirtoliikunnan viikon järjestää Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU yhteistyössä järjestöjen KYLLÄ elinluovutukselle -toiminnan kanssa Erasmus+ Sport -ohjelman osarahoituksella. Elinsiirron saaneiden Euroopan mestaruuskilpailut ovat Vantaalla 10.–17. heinäkuuta.

Elinsiirtoliikunnan viikon Sporttitori-tapahtumat 11.–16.7.
- Ma 11.7. klo 12.00–15.00: Tikkurilan tori, Vantaa
- Ti 12.7. klo 15.00–19.00: Kansalaistori, Helsinki
- Ke 13.7. klo 12.00–15.00: Käpylän urheilupuisto, Helsinki (Helsinki Cupin yhteydessä)
- To 14.7. klo 12.00–15.00: Kauppakeskus Jumbo, Vantaa
- Pe 15.7. klo 12.00–15.00: Kauppakeskus Sello, Espoo
- La 16.7. klo 12.00–15.00: Kauppakeskus Myyrmanni, Vantaa

Lisätietoa Elinsiirron saaneiden EM-kisoista ja Elinsiirtoliikunnan viikosta täältä

SporttitoritPalaa otsikoihinmusili

syke logo

STM_tukee_Veikkauksen_tuotoilla web