Ajankohtaista

23.1.2018 Siirrettävistä elimistä pulaa – liian moni menehtyy odottaessaan

Viime vuonna Suomessa tehtiin 374 elinsiirtoa. Uutta elintä odotti kuitenkin vuodenvaihteessa yli 500 ihmistä. Kaikki heistä eivät ehdi saada sopivaa elintä ajoissa. Vuosittain 5–10 prosenttia elinsiirtoa odottavista menehtyy.

Lue lisää


3.12.2017 50 vuotta ensimmäisestä sydänsiirrosta

Maailman ensimmäisestä sydänsiirrosta on 3.12. kulunut puoli vuosisataa. Suomen ensimmäinen sydänsiirto tehtiin vuonna 1985.

Lue lisää


13.11.2017 Yli 500 suomalaista odottaa elinsiirtoa

Osaatko kuvitella, miltä elinsiirron odottaminen tuntuu? Suomessa yli 500 ihmisen ei tarvitse kuvitella, sillä he tietävät. Elinsiirtoa odottaa jo yli 500 ihmistä. Kaikille uutta elintä ei löydy ajoissa, muistattaa Odota-kampanja nyt Ylen kanavilla.

Lue lisää


14.10.2017 Tänään on Euroopan elinsiirtopäivä

Odotitko kiivaasti viikonloppua? Odotatko illalla baariin tai saunan lämpiämistä? Tai parhaillaan kaupan kassalla? Odotus päättyy kaikkien kohdalla tänään. Viiden sadan elinsiirtoa odottavan odotus ei kuitenkaan pääty. Se jatkuu vielä päiviä, viikkoja, kuukausia, joillakin vuosia. Käynnissä olleen Elinsiirtoviikon päättää tänään vietettävä Euroopan elinsiirtopäivä.

Lue lisää


13.10.2017 Odota vielä päivä: Euroopan elinsiirtopäivä on lauantaina 14.10.

Huomenna lauantaina 14.10. vietetään Euroopan elinsiirtopäivää. Se päättää käynnissä olleen Elinsiirtoviikon. Viiden sadan elinsiirtoa odottavan odotus ei kuitenkaan pääty. Se jatkuu vielä päiviä, viikkoja, kuukausia, joillakin vuosia. Kauanko sinä jaksaisit odottaa?

Lue lisää


12.10.2017 Munuaissiirto elävältä luovuttajalta vaatii lakimuutoksen

Suomen laki estää luovuttamasta toisen munuaisensa sitä tarvitsevalle läheiselle, joka ei ole lähisukulainen tai asu samassa osoitteessa. Munuaissiirto elävältä luovuttajalta on turvallinen tutkitulle luovuttajalle ja paras vaihtoehto saajalle. Munuais- ja maksaliitto, elinsiirtolääkärit ja monet kansanedustajat vaativat lain muuttamista.

Lue lisää


10.10.2017 Sano kyllä englanniksi

Elinluovutuskortti on edelleen selkein tapa kertoa oma elinluovutustahtonsa. Kortin voi täyttää suomen lisäksi nyt myös ruotsiksi ja englanniksi. Munuais- ja maksaliitto muistuttaa myös kertomaan tahtonsa läheisille elinsiirtoviikon kunniaksi – ihan millä kielellä tahansa.

Lue lisää


10.10.2017 Say YES to organ donation

Over 500 people in Finland are waiting for a new organ. Every year people who are waiting for an organ transplant die because a suitable organ is not found in time. The organ donation card I s available in Finland from now on also in English.

Lue lisää


9.10.2017 Kauanko sinä jaksaisit odottaa?

Osaatko kuvitella, miltä elinsiirron odottaminen tuntuu? Suomessa yli 500 ihmisen ei tarvitse kuvitella, sillä he tietävät. Elinsiirtoviikolla 9.10. alkavassa Odota-kampanjassa kuullaan heidän kokemuksiaan. Kampanja muistuttaa sanomaan KYLLÄ elinluovutukselle ja kertomaan tahtonsa läheisilleen.

Lue lisää


27.9.2017 Elinsiirtoviikko alkaa 9.10.

Euroopan elinsiirtopäivä on 14.10. lauantaina. Odota-kampanjassa kerrotaan, miltä elinsiirron odottaminen tuntuu.

Lue lisää


1.8.2017 Elinsiirtoa odottaa edelleen moni suomalainen

Suomessa oli heinäkuun loppuun mennessä tehty 224 elinsiirtoa. Uutta elintä odottaa kuitenkin lähes 500 ihmistä. Siirrettävistä elimistä on jatkuva pula.

Lue lisää


21.6.2017 Elinsiirron saaneiden MM-kisoihin ennätyssuuri suomalaisjoukkue

Espanjan Aurinkorannikolla, Malagassa 25.­6.–2.7. järjestettävien elinsiirron saaneiden maailmanmestaruuskilpailujen ohjelmassa on 17 lajia. Kaikkiaan 2200 elinsiirtourheilijaa saapuu paikalle yli 50 maasta. Suomesta mukaan lähtee historiallisen suuri, 41 urheilijan joukkue. Eniten suomalaisia kilpailee yleisurheilun, keilailun ja petanquen parissa.

Lue lisää


3.4.2017 Gallup: Vain kolmasosa tietää läheisensä elinluovutustahdon

Kuulutko sinä siihen kolmasosaan väestöstä, joka tuntee lähiomaisensa elinluovutustahdon? Vaikka jokainen on lain mukaan elinluovuttaja, oman tahdon ilmaiseminen on yhä tärkeää. Elinluovutuskortti on tähän edelleen hyvä keino.

Lue lisää


19.1.2017 Ennätysmäärä elinsiirtoja – elinluovutuskortti silti tarpeen

Viime vuonna Suomessa tehtiin ennätyksellisen paljon elinsiirtoja. Siirrettävistä elimistä on silti jatkuva pula. Nyt on hyvä aika alkaa toteuttaa uuden vuoden lupauksia ja tehdä elinluovutuskortti, jos se vielä uupuu lompakosta.

Lue lisää


21.11.2016 Viimeinen mahdollisuus saada Luovuttaja-paita

Luovuttaja-kampanjan logon suunnitteli Ivana Helsinki. Se komeili lähettiläiden t-paidoissa. Paitoja jaettiin kiertueella neljällä paikkakunnalla. Käsillä on nyt viimeinen mahdollisuus voittaa Luovuttaja-paita itselleen.

Lue lisää


21.11.2016 Luovutus oli menestys

Luovuttaja-kampanja muistutti syksyllä elinluovutuskortista. Luovuttaja-logon suunnitteli Ivana Helsinki. Luovuttaja-kiertue jakoi tietoa neljällä paikkakunnalla. Luovuttaja-lähettiläät ja bloggaajat levittivät tietoa.

Lue lisää


10.10.2016 Euroopan elinsiirtopäivää vietettiin 8.10.

Luovuttaja-kampanjan kiertue vieraili neljällä paikkakunnalla. Luovuttaja-lähettiläät toimivat kampanjan kasvoina.

Lue lisää


8.10.2016 Ole luovuttaja Kolmen sepän aukiolla

Elinluovutuskortti-kiertue huipentuu Helsinkiin Euroopan elinsiirtopäivänä 8.10., kun Kolmen Sepän aukiolle nousee klo 11 Luovuttaja-installaatio. Elinluovutuskortin allekirjoittamalla voi lunastaa yhden installaation 450 paidasta. Paitojen Luovuttaja-logon on suunnitellut Ivana Helsinki.

Lue lisää


7.10.2016 Onhan lompakossasi elinluovutuskortti?

Euroopan elinsiirtopäivä on lauantaina 8. lokakuuta. Suomessa elinsiirtoa odottaa jatkuvasti 450 ihmistä. Siirrettävistä elimistä on jatkuva pula. Joka vuosi elinsiirtoa odottavia menehtyy, koska sopivaa elintä ei löydetä ajoissa. Elinluovutuskortti nopeuttaa ja helpottaa elinluovutustapahtumaa.

Lue lisää


5.10.2016 Lisää munuaissiirtoja elävältä luovuttajalta

Terve ihminen voi luovuttaa toisen munuaisensa läheisensä sairauden hoitoon. Nykylain tulkinnan mukaan luovuttajan olisi kuitenkin oltava luovuttajan lähisukulainen tai asuttava samassa osoitteessa. Lakimuutos on yksi keino lisätä elävältä luovuttajalta tehtyjen munuaissiirtojen määrää Suomessakin, muistuttaa Munuais- ja maksaliitto Euroopan elinsiirtopäivänä 8.10.

Lue lisää


Seuraavat


musili

syke logo

STM_tukee_Veikkauksen_tuotoilla web